Suomalainen rauhanturvaaja kuoli pommi-iskussa Afganistanissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen rauhanturvaaja kuoli pommi-iskussa Afganistanissa

Pohjois-Afganistanin Maimanassa tehdyn pommi-iskun seurauksena kuolleen suomalaisen rauhanturvaajan henkilöllisyys on julkistettu. Iskussa menehtyi kersantti Petri Tapio Immonen, 29, kertoo puolustusvoimat.

Menehtynyt rauhanturvaaja oli 29-vuotias kersantti Petri Tapio Immonen.­

23.5.2007 10:54 | Päivitetty 24.5.2007 7:17

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa rajavartijana palvellut Immonen aloitti rauhanturvapalveluksensa Afganistanissa viime syyskuussa.

Alustavan tiedon mukaan Immosen kuoleman aiheuttanut kohtalokas isku toteutettiin käyttämällä kauko-ohjattua tykistökranaattia.

Tapahtumapaikalla oli toinenkin suomalainen rauhanturvaaja. Hän ei kuitenkaan haavoittunut. Neljä mukana ollutta norjalaista rauhanturvaajaa haavoittuivat, heistä yksi vakavasti. Lisäksi kuoli yksi paikallinen ohikulkija ja yksi haavoittui.

Pommi-isku tehtiin eilen noin kello yhdeksän Suomen aikaa. Kaksi suomalaista oli jalkapartiossa neljän norjalaisen rauhanturvaajan ja paikallisen tulkin kanssa.

Suomalaisten kahden miehen partio oli saattamassa jalan yhtä norjalaista lääkäriä ja kolmea hoitajaa lähellä olevaan paikalliseen sairaalaan.

Tykistökranaattiräjähti kujalla

Räjähdys tapahtui kujalla, Maimanan basaarikadun lähellä vain 100 metrin päässä rauhanturvaajien tukikohdasta.

- Se oli tykistökranaatti, joka räjäytettiin todennäköisesti kaukolaukaisulla, kertoo Maimanan suomalaisjoukon komentaja, everstiluutnantti Ali Mättölä Helsingin Sanomille.

- Kranaatti räjähti erittäin lähellä tätä jalan liikkunutta partiota ja iski koko voimallaan tähän surmansa saaneeseen rauhanturvaajaan.

Kersantti Immonen oli vain muutaman metrin päässä räjähteestä, kun se laukaistiin.

Suomalainen rauhanturvaaja menehtyi saamiinsa vammoihin noin tunnin kuluttua pommi-iskun jälkeen. Menehtyneen rauhanturvaajan omaisille on tiedotettu tapahtuneesta.

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen apulaispäällikkö, everstiluutnantti Veli-Matti Rintalan mukaan norjalaisten onni saattoi olla se, että paikalla oli heti lääkintähenkilökuntaa.

Kaatunut rauhanturvaaja siirretään Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, mistä hänet aikanaan tuodaan kotimaahan.

Koska kyse oli ammattisotilaasta, näyttää siltä, että vainajan tuonti kotimaahan ja myös siunaaminen tapahtuvat sotilaallisin kunnianosoituksin, kertoi eversti Mauri Koskela Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta.

Tapahtuman puinti on käynnistynyt suomalaisjoukon keskuudessa Maimanan tukikohdassa ja menehtyneen rauhanturvaajatoverin muistoksi on järjestetty kenttähartaus.

Afganistaniin on vielä tänään lähdössä kenttärovasti Vesa Auren, joka valmistautuu kriisiavun antamiseen paikan päällä olevalle suomalaisjoukolle.

Ensimmäinen Afganistanissakaatunut suomalaissotilas

Kyseessä on ensimmäinen rauhanturvatehtävissä Afganistanissa kuollut suomalainen. Tätä ennen on Afganistanissa haavoittunut yksi suomalaissotilas omien harhaluoteihin.

Rauhanturvatehtävissä on tähän mennessä kuollut kaikkiaan 47 suomalaista.

Afganistanin taisteluissa on syksyn 2001 jälkeen kaatunut 580 ulkomaalaista sotilasta. Heistä neljä on ollut tanskalaisia, kaksi ruotsalaisia ja yksi norjalainen.

Tänä vuonna taisteluissa on kaatunut suomalaisuhri mukaan lukien 64 ulkomaalaista sotilasta.

Muutama päivä sitten kuoli kolme saksalaista Isaf-joukkojen sotilasta pommi-iskussa Afganistanissa.

Viime vuoden heinäkuussa kuoli suomalainen YK-tarkkailija Israelin ilmaiskussa Libanonissa.

Kersantti Petri Immonen kuvattuna Maimanassa maaliskuussa, jolloin hän johti paikallisessa vankilassa käyneen Suomen suurlähettilään vierailun turvajärjestelyjä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?