Näin syttyy joulun tulipalo - 6 suurinta vaaraa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin syttyy joulun tulipalo - 6 suurinta vaaraa

Tohelointi kynttilöiden ja ulkotulien kanssa voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin jouluna. Suomen pelastusalan keskusjärjestö kokosi yleisimmät joulun tulipalojen aiheuttajat ja neuvoo niksi niiden ehkäisemiseen.

Vieri viereen asetellut tuikkukynttilät kuumentavat toisiaan. Lämpö nousee, joten tuikut syttyvät palamaan yhdellä suurella liekillä (allaspalo). Palo leviää pöytään tai lähellä olevaan materiaaliin.­

17.12.2009 14:17

1. Verhot syttyvät palamaan, koska kynttilä tai lyhty on asetettu liian lähelle.

Sijoita aina kynttilä avoimeen paikkaan. Vieressä tai yläpuolella ei ole mitään, mikä voisi syttyä tuleen tai lämmettyään taipua kynttilän päälle.

2. Puinen kynttilänjalka tai kankainen koristemansetti syttyy palamaan, kun kynttilä palaa loppuun saakka. Huolehdi että kynttilänjalka on metallia, lasia, posliinia tai kiveä ja että kynttilä pysyy siinä tanakasti. Tekstiili- tai paperimansetteja ei käytetä. Kynttilä sammutetaan ennen kuin se on palanut aivan loppuun.

3. Vieri viereen asetellut tuikkukynttilät kuumentavat toisiaan. Lämpö nousee, joten tuikut syttyvät palamaan yhdellä suurella liekillä (allaspalo). Palo leviää pöytään tai lähellä olevaan materiaaliin.

Tuikut pitää asettaa palamattomalle ja lämpöä eristävälle alustalle, vähintään 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Jos allaspalo syttyy, se tukahdutetaan esimerkiksi sammutuspeitteellä tai matolla. Vettä ei missään nimessä saa käyttää!

4. Kynttilälyhty on liian umpinainen ja pieni. Koko kynttilämassa kuumenee ja roihahtaa tuleen. Liekit nousevat korkeiksi, ja palo leviää ympäristöön.

Kynttilälyhdyn on oltava palamatonta ainetta ja vähintään noin litran kokoinen, ja siinä on oltava riittävästi tuuletusaukkoja, jotta se ei kuumene liikaa. 5. Kynttilälyhtyä tai tuikkua poltetaan muovisen parvekekalusteen päällä. Lyhty kuumentuu tai kaatuu ja sulattaa kalusteen, jolloin tuli leviää kalusteeseen.

Parvekekynttilää pitää polttaa aina turvallisessa lyhdyssä, joka kiinnitetään vahvasti riippumaan tai asetetaan palamattomalle alustalle niin, että tuuli ei pääse kuljettamaan sitä.

6. Tuuli lennättää huonosti sijoitetun tai palaessaan keventyneen ulkotulen pensaaseen, aitaan tai rakennuksen seinustalle, joka syttyy palamaan.

Ulkotuli asetetaan aina tukevasti lumihankeen, hiekkaan tai palamattomaan, painavaan astiaan. Tulet sijoitetaan koosta riippuen 3-5 metrin etäisyydelle palavasta aineesta sekä kulkuteistä. Jätkänkynttilät on pidettävä jopa 10 metrin etäisyydellä, koska niistä lentää kipinöitä pitkälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?