Muotihuumeen käyttäjä: Toinen keuhko luhistui

Julkaistu:

Muotihuume MDPV on kauppiaille pieniriskinen rahasampo. Kysyntä on kovaa, voitot suuria ja rangaistukset lieviä, koska laki ei pysy uusien huumeiden perässä.

Koukkuun jääneet käyttäjät hankkivat ihmiskokeissaan kalliita kokemuksia aineen vaarallisuudesta.

- MDPV kuulemma tuhoaa sisäelimiä. Mulla on luhistunut toinen keuhko, sanoo ainetta yhdeksän kuukautta käyttänyt nainen ja hengästyy pahasti. Hän kertoo kokemuksistaan STT:lle sairaalassa.

Nimettömänä pysyttelevä mies puolestaan sanoo, että MDPV-bisneksen voi aloittaa aika pienellä rahalla.

- Viidensadan euron sijoituksella pääsee kiinni erään, josta saa laimennettuna katukaupassa 20 000 euroa. Vain vähän suuremmalla alkupanostuksella käsissä on jo satojentuhansien satsi.

Ainetta tilataan Suomeen esimerkiksi internetistä, jossa sitä myyvät yritykset monista eri maista.

- Parasta asiassa on, että kuljetusliike tuo aineen ovellesi. Jos jäät kiinni, seuraukset eivät juuri tunnu missään, mies sanoo.

Hän viittaa siihen, ettei MDPV:tä ole luokiteltu Suomessa huumeeksi vaan lääkkeeksi, vaikka sillä ei lääkekäyttöä olekaan. Isommastakaan määrästä ainetta ei voi saada kuin korkeintaan vuoden vankeutta.

"Vaarallisempaa
kuin amfetamiini"

Kun STT haastatteli käyttäjää sairaalassa, lääkäri ei ollut varma, jääkö potilas henkiin. Reilua viikkoa myöhemmin nainen kuitenkin vinkkaa, että hän on päässyt pois sairaalasta ja mennyt huilaamaan tuttavansa luo Pohjois-Karjalaan.

Nainen kertoo, että MDPV:n käyttö on aiheuttanut voimakkaan henkisen riippuvuuden.

- En uskalla tulla Helsinkiin. Sortuisin käyttämään, ja todennäköisesti kuolisin nopeasti. Ei ole kulunut viittä minuuttia ilman että olisin ajatellut MDPV:tä.

Nainen kertoo, että harvojen psyyke kestää "aakkosten" käyttöä pitkään. Monet ovat valitelleet sen aiheuttavan myös voimakasta fyysistä riippuvuutta.

Rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin huumepoliisista vahvistaa, että STT:n lähteiden lausunnot aineen kaupasta ja vaarallisuudesta ovat samansuuntaisia poliisin tietojen kanssa.

- Tilanne on ikävä. Tämä on täysin huumausaineen kaltainen aine, jolla tehdään valtavaa bisnestä. Sitä käytetään kuin huumetta, ja se on jopa vaarallisempaa kuin amfetamiini, Pynnönen sanoo.

Lainmuutos
tekeillä

MDPV:n suosiota selittää osaltaan se, että se miellyttää monia amfetamiinin käyttäjiä, joita Suomessa riittää. Myös STT:n haastattelema nainen kertoi, että ennen MDPV:tä hänen mielihuumeensa oli amfetamiini. Enää "piri" ei kuitenkaan kelpaa.

Helsingin Sanomien hiljattain tekemän selvityksen mukaan MDPV onkin levinnyt reilussa vuodessa miltei kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Se on myös aiheuttanut käyttäjien kuolemia.

Ruotsissa MDPV luokiteltiin huumeeksi jo helmikuun alussa. Suomessa luokitus menee YK:n tai EU:n kautta, mikä on piinaavan hidasta.

Vireillä on kuitenkin uudistushanke, joka sallisi aineen luokittelun kansallisella tasolla. Sosiaalineuvos Tapani Sarvanti sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi, että esitys voisi olla eduskunnassa syksyllä.

Ainakaan sitä ennen MDPV:n kauppaa ei voitane tuntuvasti suitsia.