Kenraali Lauri Sutela lähes kidnapattiin Neuvostoliitossa

Julkaistu: , Päivitetty:

Puolustusvoimain komentaja kenraali Lauri Sutela sai neuvostoisänniltä törkeän kohtelun vierailullaan Moskovaan kesällä 1978.

Lauri Sutelan päiväkirjamerkintöjen mukaan hänet kirjaimellisesti eristettiin.

Muut suomalaiset Sutelan adjutanttia myöten eivät saaneet seurata komentajaa, joka vietiin yöksi vanhaan autiotaloon. Siellä ei ollut sähköjä eikä vettä.

"Minulle annetussa huoneessa oli rautasänky, lakanat ja peite olivat kosteita. Olivatko ne tahallaan kastetut? Vapisin hirveästi kylmän ja kosteuden vuoksi. Olin horkassa", Lauri Sutela merkitsi muistiinpanoihinsa.

"Isännät todellakin kostivat minulle Kultarannan keskustelujen epäonnistumisen mahdollisimman karkealla tavalla", hän katsoi.

Suomalaisupseerien
hikistä juoksutusta

Kenraali Lauri Sutela oli juuri ollut torpedoimassa Kultarannassa puolustusministeri Dimitri Ustinovin painostuksen yhteisiin sotaharjoituksiin ja sotilassopimuksiin Neuvostoliiton kanssa.

Merkinnät on julkaistu Hannu Rautkallion teoksessa Moskovan päiväkirjat 1989-1993 (Tammi). Rautkallio sanoo saaneensa Sutelalta kopiot tämän päiväkirjoista 1993 ehdolla, ettei mitään julkaista ennen Juhani Suomen Kekkos-elämäkertaa.

Neljän suomalaisupseerin ensimmäinen matkapäivä Moskovassa sisälsi hikistä juoksutusta ja oli Sutelan mukaan painajaismainen. Painostus ja väistelyt jatkuivat toisena päivänä.

"Ustinov ehdotti keskusteluja 'yhteisesti kiinnostavista asioista'. Kieltäydyin. Olimme pöydän ääressä kuin neuvottelutilanteessa. Vastapäätäni istui viisi marsalkkaa. Meistä otettiin valokuvia", Lauri Sutela kertoo.

Sutelan mukaan Ustinov koetti saada hänet ansaan. Jos hänet olisi saatu keskusteluihin, neuvosto-osapuoli olisi julkistanut niistä haluamansa muistion valokuvien kera.

Presidentti Urho Kekkonen oli evästänyt kenraalin matkalle sanoilla "älä pane heti hanttiin". Lauri Sutela sanoo toimineensa juuri päinvastaisesti.

Naisansa
Suhumissa

Moskovan jälkeen ohjelmassa oli lomailu Mustameren rannalla Suhumissa. Lauri Sutelan mukaan siellä hänen seuraansa ilmestyi nuori kaunis nainen, joka lähti mukaan katsomaan nähtävyyksiä.

Neuvostoeverstin kehotuksesta nainen ja Sutela viettivät illan ravintolassa. Sutela suostui juomaan vain kahvia, koska arveli lasiinsa laitettavan tippoja.

Entinen ulkoministeri Ahti Karjalainen tuli myöhemmin Sutelan puheille.

Karjalaista ihmetytti, miksi venäläiset sanovat, ettei Sutela ole tehnyt virheitä joita katua. Lauri Sutela vastasi sanoneensa heille "ei".

Sutelan elämäkerran kirjoittanut Matti Lukkari toteaa IS:lle, että atkatapahtumat jätettiin tarkoituksella mainitsematta kirjassa.

Lukkarin mukaan venäläiset halusivat osoittaa, etteivät he anna Sutelalle arvoa.

- Sutela muuttui yllättäen venäläiskenraaleille rivimiehestä oikeaksi vastustajaksi. Se oli heille yllätys, ja hän myös pelasi pelin hienosti, Matti Lukkari sanoo.

Lauri Sutela

Kenraali Lauri Sutela, 89, toimi puolustusvoimain komentajana 1974-1983.

Sodassa Lauri Sutela sai mainetta ansojen purkajana. Kun jatkosodan aikana radiossa soitettiin keskeytymättä Säkkijärven polkkaa, oli kyseessä radiohäirintä, joka esti Sutelan paljastamien radiomiinojen räjähtämisen.

Sutela vastasi 1950-luvulla Suomen sotilastiedustelun luomisesta.

Jukka Tarkka sanoo neljän sodan veteraani Lauri Sutelaa Suomen puolueettomuustaistelun torjuntavoittajaksi.

Matti Lukkari kertoo Lauri Sutelan elämäkerrassa (Otava 2003) pariskunnan vammaisesta lapsesta ja rouvan vakavasta sairastumisesta 1965, jonka vuoksi Lauri Sutelalla ei ollut kotonaankaan tukea yli 20 vuoteen. "Avioeroajatus ei edes pälkähtänyt mieleen", Sutela toteaa kirjassa.