Fingerpori-piirtäjä pyysi anteeksi juutalaispiirrostaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Fingerpori-sarjakuvan takana oleva sarjakuvataiteilija Pertti Jarla pyytää perjantain Helsingin Sanomissa anteeksi piirrostaan, joka julkaistiin tiistain Hesarissa.

Toisen maailmansodan juutalaisvainoihin viitannut sarjakuvapiirros herätti HS:n yleisöosastolla suuren palauteryöpyn, ja lukijat tuomitsivat piirroksen alatyylisenä ja mauttomana. Piirroksen nähtiin tekevän pilkkaa julmuudella ja kansanmurhalla. Piirrosta kuvailtiin myös "kuvottavana".

Jarla, 38, pyysi piirrostaan anteeksi perjantain Hesarin mielipideosastolla.

- Kyvyttömyys nähdä mitään hauskaa on mielestäni terve ja ymmärrettävä reaktio. Tarkoitukseni oli repiä mustaa huumoria tilanteesta, jossa natsi-Saksa yrittää surkuhupaisasti olla modernilla tavalla eettinen. Tarkoitus ei ollut vähätellä aiheen karmeutta, vaan päinvastoin pelata hirvittävyyden ja arkisen leppoisuuden ristiriidalla, Jarla kirjoitti.

- Vaikka tarkoitukseni siis ei ollut tehdä pilaa natsien uhreista vaan irvokkaasta Hitlerin Saksasta itsestään, pitäisin näin jälkikäteen tarkasteltuna strippiäni epäonnistuneena. Aiheen karmeus vei huomion itse vitsiltä ja aiheutti monissa ahdistusta tarkoitetun naurun sijaan. Se ei ole ainakaan Fingerpori-strippien tarkoitus.

- Omalta kannaltani on kiusallista myös se, että äärioikeistoa sympatiseeraavat kansalaiset saattavat nähdä strippini omia vastenmielisiä näkemyksiään tukevana. Harhalaaki tuli siis mahdollisesti tehtyä, pyydän anteeksi mielensä pahoittaneilta, Jarla kirjoitti.

Jarlan sanaleikkeihin perustuvia Fingerpori-strippejä on julkaistu Helsingin Sanomissa helmikuusta 2007 lähtien. Kolmessa vuodessa Fingerpori on noussut Suomen suosituimpien sarjakuvien joukkoon.

Tällainen on HS.fi:n poistama kohusarjakuva

HS.fi poisti perjantaina verkkosivuiltaan tiistaina 4. toukokuuta lehdessä julkaistun Fingerpori-sarjakuvan.HS perusteli sarjakuvastripin poistoa sillä, että stripin sisältö loukkasi poikkeuksellisen monia HS:n lukijoita.

Kohusarjakuva sijoittuu Berliiniin 1943. Sarjakuvassa saksalaissotilas ihastelee natsimerkkejä vilisevässä kaupassa tuotepakettia, johon on merkitty teksti "vapaan juutalaisen saippua".