Sarjasurmaajalle elinkautinen

Julkaistu: , Päivitetty:

Heinolan käräjäoikeus katsoi keskiviikkona helsinkiläisen Antti Olavi Taskisen syypääksi kolmeen kuolemaan. Hänelle langetettiin elinkautinen vankeustuomio murhasta, taposta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Melkein vuosikymmen ehti kulua ennen kuin 29-vuotias Taskinen joutui vastuuseen ensimmäisestä uhristaan.

Läheltä piti, ettei hän olisi selvinnyt kolmannestakin, 54-vuotiaan yritysjohtajapuolisonsa murhasta. Rikosta alettiin epäillä vasta pari kuukautta kuoleman jälkeen.

Lopulta paljastui kolme miesuhria: törkeä kuolemantuottamus, tappo ja murha. Kaksi tahallista henkirikosta, yksi törkeästä huolimattomuudesta.

Taskinen otti elinkautistuomion vastaan samaan kylmän rauhalliseen tyyliin, joka oli tullut tutuksi aiemmissa istunnoissa. Vain ajoittain silmät kävivät puoliummessa ja katse pöydässä.

Vain pari kertaa hän kääntyi kuiskaamaan jotain avustajalleen, varatuomari Päivikki Uimoselle, jolloin pieni hymynkare välähti suupielessä.

- Antti Taskinen passitetaan Mikkelin vankilaan, laamanni Outi Holma päätti tuomionluvun.

Sitten takaoven kautta poliisin pakettiautoon ja kohti Mikkeliä. Katse ei väistänyt kameroita.

Kohta takaovesta livahti Uimonen. Hän antoi ymmärtää, että tuomiosta valittaminen on selviö.

- Käsittely jatkuu, hän totesi ja kiirehti pois.

Surmat tehtiin
voimakkailla lääkkeillä

Tuomittu oli tarjonnut miesystävilleen lääkkeitä, jotka hän tiesi vaarallisiksi alkoholiin yhdistettyinä. Kerta kerralta tahallisuuden aste kasvoi ja rikosnimike koveni.

Yksikään tapaus ei oikeuden mielestä ollut itsemurha, kuten syytetty väitti.

Ensimmäinen, Tampereella elokuussa 1996 tapahtunut surma tulkittiin törkeäksi pahoinpitelyksi. Taskinen oli laittanut sekakäyttäjäystävänsä ulottuville syöpälääkkeitä, jotka oli saanut sattumalta käsiinsä. Hänen olisi pitänyt estää kuolema varmistamalla, että ystävä tietää Dolcontin-pillerien vaarallisuuden.

Tappo sattui samassa asunnossa helmikuussa 1997. Tällä kertaa uhrin verestä löytyi tähtitieteelliseksi kuvattu pitoisuus Abalgin-lääkettä.

Taskisen täytyi ymmärtää tarjoilun voivan johtaa kuolemaan, sillä lääkäri oli varoittanut häntä. Ystävä oli sitä paitsi vastikään kotiutunut sairaalasta edellisen lääkemyrkytyksen jäljiltä.

Oikeus piti uskottavana todistajaa, joka kuuli puhelimessa uhrin puhuvan sekavia ja Taskisen tuputtavan hänelle lisää lääkkeitä. Pitkän keskustelun aikana Taskinen pohti mahdollisuuksia ottaa toinen hengiltä sekä mainitsi testamentista, jonka ystävä oli tehnyt hänen hyväkseen.

Puoliso hengiltä
suunnitelmallisesti

Viime marraskuussa Taskinen ilmoitti viranomaisille heränneensä ruumiin vierestä vapaa-ajanasunnolla Heinolan Vierumäellä. Uhri oli 54-vuotias yritysjohtaja, jonka kanssa Taskinen oli rekisteröinyt parisuhteen elokuussa.

Suunnitelmallisuus, motiivi ja kokonaisuus johtivat tuomioon murhasta.

Taskinen oli houkutellut miehen parisuhteen rekisteröintiin juopumustilaa hyväksi käyttäen, vaikkei ollut tähän kiintynyt. Myöhemmin hän poltti avioehtosopimuksen, koska se olisi vienyt oikeuden puolison miljoonaomaisuuteen.

Oikeus päätteli Taskisen tunteneen asemansa, koska tämä oli rutinoitunut netin käyttäjä ja tunsi asianajajia. Hän oli rehvastellutkin tulevilla rikkauksillaan.

Oikeus ei uskonut, että Taskinen olisi väärentänyt Abalgin-reseptin puolison aloitteesta. Mies olisi saanut lääkettä selkäleikkauksen takia laillisestikin.

Vanhoista teoista
ei korvauksia

Puolison äiti saa henkisistä kärsimyksistään 15 000 euron korvauksen ja veli 10 000 euroa.

Tamperelaisuhrien omaiset jäävät vaille kärsimyskorvauksia, koska laki ei sellaisia tuntenut ennen vuotta 1999. Kipuun ja särkyyn verrattavasta kärsimyksestä ei esitetty lääkärintodistuksia.

Taskinen määrättiin maksamaan kolmeen kuolemaan liittyviä kuluja ja asianajolaskuja yhteensä runsaat 30 000 euroa.

Valtio kustantaa Taskisen oman asianajajan laskun, runsaat 18 000 euroa, sekä muun muassa todistajankuluja. (IS-STT)

Sarjasurmista tuomittu poliisikuulustelussa