Viranomaiset selvittävät väitteitä CIA-koneesta

Julkaistu:

Suomalaisviranomaiset selvittelivät keskiviikkona tiiviisti, pitävätkö tiedot Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankikuljetuskoneen käynnistä Suomessa paikkansa. Ilmailulaitoksen mukaan CIA:n Suomen-lennoista ei ole näyttöä.

Porvoossa ilmestyvä Borgåbladet-lehti kertoi keskiviikkona, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla kävi toukokuussa 2003 CIA:n käyttämän lentoyhtiön kone. Lehden mukaan kone saattoi kuljettaa vankeja.

Ilmailulaitokselta vahvistettiin, että lehden mainitsema Hercules-kuljetuskone piipahti Suomessa 16. päivä toukokuuta 2003. Saddam Husseinin hallinto oli tuolloin hiljattain syrjäytetty Irakissa.

Ilmailulaitokselle koneen ilmoitettiin olevan Yhdysvaltojen suurlähetystön rahtilento. Kansainvälisten sopimusten mukaan tällaisen rahdin tarkempaa sisältöä ei tarvitse kertoa Suomen viranomaisille. Ilmailulaitokselle annettujen tietojen mukaan tilausrahtilennolla ei kuitenkaan ollut matkustajia. Kone oli tulossa Frankfurtista ja matkalla Tukholmaan. Suomessa se viipyi vain reilun tunnin iltapäivällä.

Prescott Support -nimisen yhtiön kone herätti epäilyksiä, koska amerikkalainen tutkiva journalisti Wayne Madsen on pitänyt Prescott Supportia yhtenä CIA:n vankikuljetuksia tekevistä yrityksistä.

Ilmailulaitoksen tiedotuspäällikkö Irmeli Paavola kuitenkin sanoo, ettei lehden mainitsema kone ole niiden viiden koneen luettelossa, joka koskee Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun lentoja. Paavolan mukaan Hercules-kuljetuskoneita käy Helsinki-Vantaan lentokentällä silloin tällöin.

CIA:n väitetyistä vankikuljetuksista on kohistu laajasti myös muualla Euroopassa esimerkiksi Ruotsissa. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat tänään, että CIA on saattanut lennättää vankeja myös Itävallan ja Portugalin kautta. Madsenin mukaan vankikoneet ovat pysähtyneet useissa kohteissa Itä-Euroopassa esimerkiksi Bulgariassa ja Unkarissa.

Euroopan neuvosto on vaatinut selvitystä reilusta kolmestakymmenestä lennosta, jotka ovat olleet ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan epäilyttäviä.