Kotimaa

Cay Sevón: Rusin syytös perätön

Julkaistu:

Valtiotieteen tohtori Cay Sevón tyrmää valtiotieteen tohtori Alpo Rusin esittämät väitteet menneisyydestään.

Sevón korostaa STT:lle lähettämässään kirjeessä, ettei hän ole koskaan ollut DDR:n valtiollisen turvallisuuspoliisin "urkkija", kuten Rusi väittää. Väite on syvästi loukkaava ja täysin perätön, hän tiivistää.

Rusi lainaa kirjassaan Vasemmalta ohi DDR:n suurlähetystössä diplomaatin asemassa olleen Klaus Bredowin Stasille kirjoittamaa selontekoa keskustelusta Sevónin (silloin Kankaanpää) kanssa.

Sevónin mukaan Rusi perustaa urkkijaväitteensä tähän raporttiin.

- Työskentelin tuolloin SKP:n keskuskomitean kansainvälisellä osastolla, en Suomen rauhanpuolustajien pääsihteerinä, kuten Rusi väittää. Saksaa puhuvana tehtäviini kuului hoitaa puolueen juoksevia asioita, muun muassa vierailukutsujen välittämistä DDR:n suurlähetystön kautta, kertoo Sevón.

Sevón muistuttaa, että hänellä ei voinut tietenkään olla mitään tietoa siitä, että Bredow oli Stasin mies. Edes DDR:n diplomaatitkaan eivät tienneet toisistaan, vaan kaikki epäilivät toisiaan.

Kirjansa julkistamistilaisuudessa Rusi hämmästeli, kuinka "Rauhanpuolustajien pääsihteerinä ja Stasin urkkijana toiminut Cay Kankaanpää" on voinut päästä korkeaan asemaan sisäministeriössä.

Hän arveli, että missään muualla tämä ei olisi mahdollista. Rauhanpuolustajat oli hänen mielestään selkeästi KGB:n peitejärjestö.

Sevón pitää Rusin väitettä niin loukkaavana, että hän ei voinut jättää vastaamatta siihen julkisuudessa.

- Muuten minulla ei ole kiinnostusta jatkaa julkista polemiikkia, koska katson, että verovaroilla maksetun palkkani eteen minun on syytä keskittyä nykyiseen työhöni, hän kirjoittaa. Sevón toimii ylijohtajana sisäministeriössä.