Kotimaa

Rakennusliiga uhkaili rankalla väkivallalla

Julkaistu:

Kovan luokan rikolliset ovat uineet syvälle pääkaupunkiseudun rakennusbisnekseen. Helsingin käräjäoikeus alkoi eilen käsitellä rakennusalan jättimäistä veropetosvyyhtiä, jossa on syytteessä tunnettujen rikollisjengien jäsenistöä.

Lähes sataa miestä ja naista syytetään mm. törkeistä vero- ja kirjanpitorikoksista, avunannoista ja rekisterimerkintärikoksista.

Käräjäoikeutta uhkaa tilapula, sillä jo eilisessä valmisteluistunnossa oikeustalon suurin istuntosali täyttyi, vaikka paikalla olivat vain syytettyjen juristit.

Syytteet on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, jotka koskevat Job Group-, Bull Down Purkupalvelut- ja Rendex-nimisten yhtiöiden ympärille kietoutuneita rikosepäilyjä. Yhtiöiden kautta on pyöritetty mm. Helsingin vankilan ja Upinniemen varuskunta-alueen rakennusurakoita.

Syytekirjelmissä on laskettu, että tekaistujen kuittien ja pimeiden palkkojen avulla on aiheutettu verottajalle miljoonien eurojen vahingot.

Syyttäjien mukaan kyseessä on ollut järjestäytynyt rikollisorganisaatio, joka on harjoittanut kovaa sisäistä kuria. "Heikoiksi lenkeiksi" arvellut on pidetty ruodussa erittäin kovalla väkivallan uhalla.

Otteet ovat koventuneet asteittain, kun alamaailman kovat tekijät ovat ujuttautunut mukaan rakennusbisnekseen. Syytettyjen joukossa on mm. taposta 1990-luvulla tuomittu Helvetin enkeli, Bats-jengin jäseniä ja törkeitä ryöstöjä tehtailleen ns. Honda-liigan entinen päätekijä.

- Syytteestä on luettavissa, että vähän eri taustaa omaavaa porukkaa tuli mukaan, Job Group -osuutta ajava syyttäjä Tommi Hietanen sanoo.

Pääepäiltyjen omaisuutta on määrätty hukkaamiskieltoon tai vakuustakavarikkoon 1,5 miljoonan euron edestä.

Kymmenille vaaditaan liiketoimintakieltoa

Syyttäjät vaativat peräti 38 syytetyn määräämistä liiketoimintakieltoon. Luku saattaa hyvinkin olla lajissaan Suomen ennätys.

Syyttäjät perustelevat vaatimustaan rikollisella menettelyllä ja toiminnalla, jota on "pidettävä velkojien, sopimuskumppaneiden, julkisen talouden sekä terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun kannalta vahingollisena".

Parhaillaan liiketoimintakiellossa koko maassa on oikeusrekisterikeskuksen mukaan 878 ihmistä.

Vielä kolme vuotta sitten määrä oli alle puolet tästä, mutta kieltoja on alettu langettaa aiempaa herkemmin ja kieltoajat ovat pidentyneet.