Muumit ovat Ylen pelastajia

Julkaistu:

Yleisradio on saanut teknisen kehityksen myötä pienen rahantekokoneen tallennemyynnistä. Kyse on marginaalibisneksestä, mutta silti miljoonista euroista - ja ensi vuonna kauppa ottaa ison uuden askeleen.

- Tallennemyynnin tulot mahdollistavat nykyisin esimerkiksi parin Tahdon asia -draamasarjan tekemisen vuosittain, Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner vertailee.

- Jos joku menestystarina tallenteista pitää nostaa, niin ne ovat muumit. Niitä myydään ja myydään, ja ne ovat täysin ajattomia.

Yle on myynyt Suomessa yli miljoona japanilaista muumi-animaatiota, joiden suomenkielistä versiota se aikanaan tuotti.

Muumimyynti alkoi jo 1992. Kolme neljästä muumianimaatiosta myytiin aikanaan vhs-kasetteina.

Yleisradio kauppaa muumilaakson tarinoita nyt 28 eri dvd:llä. Tuloja Yle saa vain suomenkielisistä, ei siis esimerkiksi Ruotsissa myytävistä muumivideoista.

Valtion tv-laitoksen toinen tallennehirmu ja varsinainen dvd-tähti on Kummelit, joiden uutuus on nyt jälleen myyntiykkönen. Kummeleiden kokoomatallenteita on myyty yli 300 000 kappaletta.

Tallennemyyntien tulovirta on uusi siivu Ylen karsiessa tappioitaan, joita laitos teki vielä 2004 yli 50 miljoonaa euroa. Viimeistään ensi vuonna talous on tasapainossa, vaikka tv-maksun maksajien määrä väheneekin.