Juha Valjakkala pääsee ehdonalaiseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin hovioikeus on päättänyt laskea Åmselen kolmoismurhaajan Nikita Joakim Fouganthinen, entisen Juha Valjakkalan, elinkautisesta ehdonalaiseen vapauteen.

Valjakkala pääsee vapauteen heinäkuun 1. päivä ensi vuonna. Rikosseuraamusvirastolla on halutessaan 60 päivää aikaa hakea muutosta päätökseen. Valitusluvan myöntämisestä päättää korkein oikeus.

Rikosseuraamusvirasto ei suunnittele hakevansa vapauttamispäätöksestä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

- Ei ole tarkoitus, että tästä (vapauttamispäätöksestä) valitettaisiin, Rikosseuraamusviraston päällikkö, Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoi STT:lle.

Fouganthine on istunut vankilassa miltei parikymmentä vuotta.

Fouganthine on anonut presidentiltä armahdusta useita kertoja, mutta vapautta ei ole herunut.

Viime vuoden lokakuussa voimaan tullut vankeuslaki antoi elinkautisvangeille mahdollisuuden anoa vapautusta myös Helsingin hovioikeudelta.

Hovioikeuden päätöksellä elinkautisvanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, joka voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan 12 vankilavuoden jälkeen. Fouganthine on istunut kaltereiden takana selvästi tätä pidempään.

Fouganthine haki vapautusta hovioikeudelta kesäkuun alkupuolella, ja asiaa käsiteltiin oikeudessa kuukausi sitten. Ratkaisunsa hovioikeus antoi maanantaina.

Asiaa koskeva oikeudenkäyntiaineisto pidetään päätöslauselmaa ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta salassa 60 vuotta.

Useita pako-
yrityksiä

Valjakkalasta tuli osa Ruotsin ja Suomen rikoshistoriaa vuonna 1988, kun hänet tuomittiin kolmihenkisen perheen murhasta. Surmatyöt tapahtuivat pohjoisruotsalaisen Åmselen hautausmaalla.

Åmselen surmiin johtaneet tapahtumat alkoivat, kun 23-vuotias Valjakkala vapautui Turun lääninvankilasta vappuna 1988. Tämän jälkeen hän liikkui eri puolilla Ruotsia ja Suomea 21-vuotiaan tyttöystävänsä kanssa. Åmseleen pariskunta saapui heinäkuun 3. päivänä 1988.

Yöaikaan Valjakkala varasti polkupyörän. Sten Nilsson ja tämän 13-vuotias Fredrik-poika lähtivät pyörävarkaan perään.

Takaa-ajo päättyi hautausmaalle, jossa Valjakkala ampui isän ja pojan. Aviomiestään ja poikaansa etsimään lähtenyt Ewa-äiti puukotettiin kuoliaaksi hautausmaan ulkopuolella.

Valjakkala tuomittiin elinkautiseen kolmesta murhasta. Hänen tyttöystävänsä selvisi parin vuoden vankeudella.

Valjakkala siirrettiin jo kesällä 1989 kärsimään Suomeen vankeusrangaistustaan. Vankeutensa aikana Valjakkala on yrittänyt paeta lukuisia kertoja vankilasta.

Karkumatkoille Valjakkala ehti lähteä 2006, 2004, 2002, 1994 ja 1991.