Kotimaa

Tämä on Anneli Auerin "tunnustus" videolla - vain IS:ssa

Julkaistu: , Päivitetty:

IS julkaisee Ulvilan murhasta syytetyn Anneli Auerin videoidun "tunnustuksen", jonka hän sanoo syntyneen poliisin painostuksen alla.

Arvioi itse, puhuuko videolla syytön aivopesun uhri vai murtunut syyllinen.

"Tunnustus" julki
ensimmäisen kerran

Ulvilan murhasta syytetyn Anneli Auerin videoitu "tunnustus" tulee nyt ensimmäistä kertaa julki.

Porin poliisi laittoi Auerin videokameran eteen viime syksynä, jolloin hänen väitetään tunnustaneen miehensä Jukka S. Lahden surma. Jostain syystä poliisi ei kuitenkaan videoinut varsinaisia kuulusteluja, vaan "tunnustus" nauhoitettiin siten, että kuulustelija ja Auer lukivat valmiin kuulustelun vuoropuheluna paperilta.

IS julkaisee osan noin 20-minuuttisesta videosta, joka nauhoitettiin kuulustelun päätteeksi 24. syyskuuta 2009. Pois on leikattu mm. kohtia, joissa viitataan perheen lapsiin nimeltä.

Videolla alistuneen oloinen Auer lukee kuulusteluvastauksensa vaisulla äänellä. Poliisi on juuri esittänyt hänelle, ettei hätäpuhelunauhoitukselta kuulu kenenkään ulkopuolisen ääniä ja etteivät perheen lapsetkaan kuulleet ketään ulkopuolista.

- Nämä tosiasiat tuntuvat pelottavilta, Auer sanoo.

Varsinainen kuulustelu oli kestänyt yli kaksi tuntia. Videoituna sen lukeminen kestää vain kymmenkunta minuuttia.

Kuulustelija kyselee videolla Auerilta vielä surmapäivän tapahtumista. Keskustelun päätteeksi Auer pyyhkäisee kyyneleen silmäkulmastaan.

Näin Auer vastaa
kysymyksiin

Poliisin videolla Anneli Auer puhuu hyvin vaimeasti ja hiljaa. Näin hän vastaa kuulustelukysymyksiin:

Kuulustelija: Miten selität, ettei alkuperäisellä ääninauhalla kuulu mahdollisen tappajan poistumisääniä makuuhuoneen rikotusta ikkuna-aukosta? Poliisin 25.11.2008 tekemässä rekonstruktiossa, kun astuttiin jalkineella oviaukon rikkoutuneen lasin päälle, tästä kuului selvä ääni.

Auer: En osaa sanoa tähänkään mitään järkevää selitystä. Kaiken tämän perusteella asunnossa ei ehkä ole ketään ulkopuolista ollutkaan.

Kuulustelija: Ääninäytteen 02:03 kohdassa on päällekkäispuhetta sinun ja Jukan välillä. Sinä sanot tässä kohtaa kaksitavuisen sanan, jonka loppuosan äänteet ovat todennäköisimmin (u)-o-l-e. Tämä sana tulee kohdassa, jossa olet 59 sekuntia pois puhelimesta ja jona aikana Jukka surmataan. Miten selität tämän?

Auer: Tämä tuntuu todella pahalta. Mikäli ääni nauhalla on minun sanomaani, olen hyvin todennäköisesti surmannut Jukan. Tämä tuntuu toisaalta uskomattomalta, mutta järkevästi ajatellen sen täytyy olla näin.

Auer kiisti
tunnustuksen

Auerin "tunnustuskuulustelut" tehtiin parin viikon aikana viime syys-lokakuussa. Myöhemmissä kuulusteluissa ja käräjäoikeudessa Auer on jyrkästi kiistänyt tunnustaneensa.

Videollakaan Auer ei suoraan myönnä olevansa tekijä. Sen sijaan hän järkeilee, että hän on todennäköisesti surmannut miehensä, jos kerran poliisin hänelle esittämät asiat pitävät paikkansa.

Sittemmin Auerin puolustus on kyseenalaistanut sekä lasten kuulustelut että hätäpuhelun äänianalyysin.

Oikeudessa Auer sanoi, että "tunnustuksen" aiheutti poliisin painostus ja valtava väsymys. Ensimmäisen kerran tunnustaessaan hän oli kertomansa mukaan valvonut neljä vuorokautta.

- Minut eristettiin ulkomaailmasta, en pystynyt nukkumaan. Kaksi miestä hoki faktana, että kukaan muu ei varmuudella ole voinut olla paikalla. Mitä muuta se on kuin aivopesua? Tätä jatkui monta päivää, Auer sanoi Satakunnan käräjäoikeudessa huhtikuussa.

Aueria syytetään Jukka S. Lahden murhaamisesta 1. joulukuuta 2006.

Auerin mukaan tappaja oli taloon tunkeutunut naamiomies, jota poliisi etsi kahden ja puolen vuoden ajan. Viime vuonna epäilyt kohdistuivat leskeen, joka pidätettiin ensimmäisen kerran loppukesästä.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 22. kesäkuuta.