Vaalirahakohu: uusi selvitys jätti yhä avoimia kysymyksiä

Kuntien eläkevakuutukseen kohdistuvat epäilyt saivat perjantaina uuden tyrmäyksen. Tällä kertaa tyrmääjänä oli epäilty itse, sillä Keva antoi omassa Rovaniemen kelkkatehdashanketta koskevassa selvityksessään itselleen puhtaat paperit.

17.7.2009 18:51

Selvityksen mukaan Kevan entisen toimitusjohtajan Markku Kauppisen (kesk.) läheiset suhteet kelkkatehtaan rakennuttajan Nova Groupin johdon kanssa eivät anna aihetta avata hankkeen taustoja uudelleen.

Epäilyt perustuvat ristiin menevien suhteiden vyyhtiin. Kevan johto on keskustalainen ja kelkkatehtaan rakennuttajana oli myöhemmin konkurssiin ajautunut Nova Group, joka on rahoittanut keskustaa erityisen runsaalla kädellä.

Äskettäin julkaistun valtiovarainministeriön ja Finanssivalvonnan selvityksen mukaan Keva teki kelkkatehdashankkeessa päätöksensä normaalin käytännön mukaisesti. Selvityksessä ei otettu kantaa sijoituksen järkevyyteen. Keva pyysi ulkopuolista asianajotoimistoa penkomaan asiaa uudelleen, koska Kauppisen ja Novan väliset suhteet osoittautuivat luultua tiiviimmiksi.

Selvitys veti vesiperän. Samalla Keva otti kantaa myös Kauppisen erorahaan: se maksetaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

-Mikäli myöhemmin ilmenee jotain uutta, on mahdollista, että sopimuksen pätevyyttä tarkastellaan uudelleen, kertoi Kevan hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) ja viittasi KRP:n aloittamaan tutkintaan Kevan toiminnasta.

Tästä eteenpäin Keva ei siis enää kyseenalaista kelkkatehdassijoituksen järkevyyttä?

-Ei ole mitään sellaista syytä... Tai sanotaan näin, että tuo sijoitus täyttää kaikilta osin meidän sijoitukselliset kriteerit, Kataja muotoili.

Yhtä ympäripyöreästi Kataja vastasi myös kysymykseen siitä, ovatko Kevan tiiviit suhteet keskustaan ja konkurssiin ajautuneeseen Nova Groupiin ongelmallisia Kevan eläkkeensaajien kannalta.

Omalta osaltaan asiaan otti kantaa myös keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen, joka kommentoi Kevan uutta selvitystä blogissaan.

-(Nyt) aletaan ehkä lopultakin uskoa, että keskustan saamalla vaalituella ei ole ollut vaikutuksia päätöksiin. Se on suoraan sanoen ollut ilman selvityksiäkin täysin mahdoton ajatuksenakin.

Oliko kelkkatehdas järkevä sijoitus?

Avoimia kysymyksiä on joka tapauksessa ilmassa edelleen. Kelkkatehdashankkeen järkevyyttä on spekuloitu runsaasti Kevan ulkopuolelta. Erityistä huomiota on herättänyt kelkkatehtaan sijainti. Sijoitusasiantuntijoiden mukaan maakuntiin tehty sijoitus on riskialttiimpi kuin vastaava sijoitus pääkaupunkiseudulla.

Ulkopuolisten arvioiden mukaan Keva maksoi Rovaniemen kelkkatehtaasta liikaa. Kevan johto ei kuitenkaan suostu pitämään sijoitusta sen huonompana kuin muitakaan.

-Pidän tätä ihan käypäisenä sijoituksena, sanoo Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari.

Kauppinen on korostanut Kevassa maakuntiin sijoittamisen merkitystä. Huotarin mukaan painotus ei ole vaikuttanut näkyvästi sijoitustoimintaan. Hän huomauttaa, että sijainti on vain yksi sijoituksen tuottoon liittyvä palanen. Kelkkatehtaalla on hänen mukaansa luotettava vuokralainen, joka takaa Kevalle riittävän tuoton.

Julkisuudessa on myös esitetty, että rahoitusvaikeuksissa ollut Nova Group olisi saanut muut sijoittajat vetäytymään hankkeesta.

-Jälkikäteen on aina helppo esittää kritiikkiä. Kauhean usein se perustuu puutteellisiin tietoihin, Huotari vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?