Vanhanen, vanha ydinvoiman vastustaja, on antanut periksi.
Keskustan puoluehallitus siunasi torstaina puolueen uudet energialinjaukset vuoteen 2020 asti.
Ydinvoiman vastustajia johtaneen kansanedustaja Vanhasen ponsi eduskunnassa 1992 pysäytti ydinvoiman lisärakentamisen maassa yli kymmeneksi vuodeksi.
Presidenttiehdokkaana Vanhanen oli vielä kuudetta lisäydinvoimalaa vastaan.
Loppuvuodesta 2005 hän valitsi Helsingin Sanomien vaalikoneesta vaihtoehdon, jonka mukaan kuudetta lisäydinvoimalaa ei enää tarvita Olkiluotoon rakenteilla olevan viidennen ydinreaktorin jälkeen.
Tarjolla oli myös vaihtoehto, jonka mukaan "Suomeen tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi kuudeskin ydinvoimala". Sen valitsi kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö.
Torstaina Vanhanen linjasi, että "ydinvoima on samalla viivalla muiden energialähteiden kanssa".
- Jos hakemus (kuudennesta ydinvoimalasta) tulee, puoluekokous ehtii ottaa kantaa aiheeseen, Vanhanen sanoi.
IS kysyi Vanhaselta, onko hän nyt muuttanut henkilökohtaisen kantansa lisäydinvoimaan?
- Vuonna 1992 sanoin, että olen 60 prosenttia ydinvoimaa vastaan ja 40 puolesta. Noin kaksi vuotta sitten kun hallitus antoi energia- ja ilmastoselonteon, vedin myös itse johtopäätöksen, että näillä ilmastosyillä lisäydinvoima on pidettävä mahdollisuuksien joukossa, Vanhanen vastasi IS:lle.
Vanhasen mielestä viimekertainen äänestys viidennestä ydinvoimalasta oli samalla periaatekeskustelu.
- Jokaisen yksittäisen laitoksen yhteydessä ei tule käydä samaa periaatekiistaa. Tässä suhteessa ei se (kannan muutos) niin kauhean vaikeaa ollut.
Vanhasen mielestä ilmastonmuutoksen pitää nyt ohjata energiapolitiikkaa.
- Ennen muuta se tarkoittaa sitä, että hiiltä ja öljyä pitää korvata biopolttoaineilla. Jos tarvitaan vielä lisää energiaa, sitten pitää olla valmis tarkastelemaan myös ydinvoimaa. Yritykset tietävät, että keskusta tarkastelee asiaa tarkoituksenmukaisuudesta käsin.
Vanhasen mukaan torstaina myös keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa "kaikki olivat tyytyväisiä" puolueen uusiin energialinjauksiin.
IS/ Eija Kallioniemi