Kotimaa

Helsingin Sanomille yllätyspäätoimittaja: Tämä on uutismiehen unelmaduuni

Julkaistu: , Päivitetty:

Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen siirtyy Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi ja kustantajaksi.

Hän aloittaa tehtävät huhtikuun alussa. Sanoman hallitus päätti asiasta tänään.

Helsingin Sanomien nykyinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, 61, siirtyy toimituksen projektitehtäviin huhtikuun alusta lukien.

Virkkunen jää sopimuksensa mukaisesti eläkkeelle vuoden lopussa. Hän on johtanut Suomen suurinta sanomalehteä vuodesta 1991.

"Uutismiehen
unelmaduuni"

Pentikäinen kertoo Sanoma Newsin intranetissä, että koko Sanoma-konsernin toimitusjohtaja Hannu Syrjänen pyysi häntä tehtävään.

Pentikäinen muistuttaa, että hän työskenteli aiemmin päätoimittajana Etelä-Saimaassa ja päätoimittaja-toimitusjohtajana STT:llä. Hän kutsuu uutta tehtäväänsä "uutismiehen unelmaduuniksi".

- Nautin joka päivä journalismista ja journalistisesta johtamisesta. Jos nyt olisin kieltäytynyt tarjotusta mahdollisuudesta, paluutie journalismiin olisi kenties umpeutunut, vuodesta 2004 Sanoma Newsin toimitusjohtajana työskennellyt Pentikäinen kertoo.

Askel
alaspäin

Pentikäisen urapolku on poikkeuksellinen, sillä hän palaa toimitusjohtajatasolta askeleen alaspäin organisaatiossa.

- Näinkin asiaa voi nähdä, mutta itse näen Hesarin tehtävän erittäin hienona ja mielekkäänä. Siinä saa katsoa maailmaa ja elämää hyvin laajasti eikä vain liikkeenjohtajan näkökulmasta.

Pentikäinen ei aio muuttaa Helsingin Sanomien periaatelinjaa.

- Päivälehti perustettiin aikanaan uudistamaan rohkeasti suomalaista yhteiskuntaa. Tällä linjalla haluan jatkaa.

Pentikäinen on työskennellyt aikoinaan Helsingin Sanomissa politiikan toimittajana. Hän on käynyt myös Sanoman toimittajakoulun.

Soinista tulee
vt. toimitusjohtaja

Sanoma Newsin vt. toimitusjohtajana toimii huhtikuusta alkaen Pekka Soini, 52. Hän on nykyisin Helsingin Sanomien liiketoimintajohtaja.

Soinista tulee myös Sanoman johtoryhmän jäsen. Soini on toiminut Helsingin Sanomien palveluksessa vuodesta 1980 eri tehtävissä mm. markkinointijohtajana ja liiketoimintajohtajana.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma Newsia.

Mikael Pentikäinen

  • Aloittaa Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana ja kustantajana 1. huhtikuuta 2010.
  • Syntynyt Espoossa 28. marraskuuta 1964.
  • Koulutus: ylioppilas 1984, Sanoman toimittajakoulu 1990, maa- ja metsätaloustieteiden kandidaatti 1992.
  • Työura: Sanoman toimittajakoulun assistentti 1991, Helsingin Sanomien toimittaja 1992-1996, Etelä-Saimaan päätoimittaja 1996-1999, STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja 1999-2004, Sanoma Oy:n/Sanoma Newsin toimitusjohtaja 2004-2010.
  • Sotilasarvo: Yliluutnantti
  • Perhe: Naimisissa vuodesta 1991. Viisi lasta.
  • Harrastukset: Liikunta, lukeminen, vanhan koulun entisöinti.
Lähde: Kuka kukin on 2009 (Otava)