Kotimaa

Autopommi räjähti hotellin edustalla Helsingissä

Julkaistu:

Yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui erittäin voimakkaan autopommin räjähdyksessä tänä aamuna Helsingin keskustassa. Poliisi tutkii räjähdystä murhana.

Pommi räjähti valkoisessa Opel Kadetissa Pohjoisella Rautatiekadulla Hotelli Helkan edessä hieman ennen kello seitsemää aamulla.

Autoa ajanut suomalaissyntyinen, hiukan yli 30-vuotias mies kuoli heti. Mies asui pääkaupunkiseudulla. Poliisi selvittää nyt, miksi juuri hänen autossaan räjähti pommi.

Mies oli poliisille ennestään tuttu yhdestä tapauksesta, joka poliisin mukaan ei välttämättä liity räjähdykseen. Räjähdyspaikka ei sijainnut lähellä uhrin kotia tai työpaikkaa.

Räjähtäneen auton lisäksi risteysalueella oli yksi henkilöauto ja yksi pakettiauto joko odottamassa valojen vaihtumista tai ylittämässä risteystä. Räjähtäneen Opelin takana olleessa punaisessa Audissa ollut alle 30-vuotias mies loukkaantui. Hänet vietiin hoidettavaksi Töölön sairaalaan, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Pakettiautossa ollut pariskunta selvisi räjähdyksestä järkytyksellä.

Hotellin asukkaat
järkyttyivät

Paineaalto oli niin voimakas, että se rikkoi Hotelli Helkan alimman kerroksen kaikki ikkunat. Ikkunoita särkyi aina viidennessä kerroksessa asti. Räjähtäneen auton kattoikkuna lensi noin sadan metrin päähän kadun toiselle puolen.

Hotelli Helkassa oli räjähdyksen sattuessa noin viidenkymmenen hengen ryhmä saksalaisia turisteja, jotka olivat tapauksen vuoksi silmin nähden poissa tolaltaan.

-Olimme huoneessamme pukemassa, kun huone alkoi täristä. Pelästyimme ja luulimme, että rakennus romahtaa, kertoi järkyttynyt saksalaisturisti Marie-Luise Stünkel IS:lle.

-Sitten hotellin hälytys laukesi. Katsoimme ikkunasta ulos ja näimme auton palavan. Siellä oli ihminen sisällä, ilmeisesti mies, Stünkel sanoi.

Jotkut saksalaisturistit epäilivät, että mahdollinen pommi-isku kohdistui heihin heidän kansallisuutensa vuoksi.

Liikennevaloissa odotus
pelasti ohikulkijan

Liikennevalojen vaihtumisrytmi pelasti aamuisella sauvakävelyllään olleen Irmeli Salon.

-Olin palaamassa tunnin sauvakävelyltä, kun jäin odottamaan Pohjoisen Rautatienkadun ja Runeberginkadun kulmaan ravintola Laulumiehen eteen liikennevalojen vaihtumista. Juuri kun valot vaihtuivat, noin 15 metriä edessäni Pohjoisella Rautatienkadulla räjähti, kesälomaansa viettävä Irmeli Salo kertoi tänään aamulla Ilta-Sanomille.

-Pamahdus oli kauhea. Räjähdyksen paineaalto horjutti minua ja liekit nousivat hotellin neljännen kerroksen korkeudelle. Räjähtäneen henkilöauton ja minun välissäni oli kadun varressa jonkinlainen ruskea matkailuauto, Salo kertasi aamun tapahtumia.

-Katsoin kellosta, että räjähdys tapahtui tasan kello 6.50. Kadulla oli tuohon aikaan jotain työmiehiä ja muita jalankulkijoita. Kaikki kaivoivat heti kännykkänsä esiin ja soittivat yleiseen hätänumeroon. Ensimmäinen poliisiauto saapui paikalle neljässä minuutissa, Salo kiitteli poliisin ripeää toimintaa.

-Räjähdyksen synnyttämällä tulipalolla oli valtava voima. Kun ensimmäinen poliisauto saapui paikalle, räjähtänyt henkilöauto oli jo palanut tunnistamattomaksi. Autosta näytti olevan jäljellä vain palanut metallikori, Salo kertoi.