UKK tiesi Vladimirovin murhataustan

- On turha spekuloida, tiesikö Urho Kekkonen neuvostodiplomaatti Viktor Vladimirovin "märästä" taustasta. Tiesi, sanoo presidentti Kekkosen entinen adjutantti ja sittemmin myös Kekkos-tutkijana profiloitunut valtiotieteiden tohtori Esa Seppänen.

31.8.2009 14:29

Kimmo Rentolan tuoreessa Supo-historiikissa kerrotaan, että Vladimirov johti 1960-luvun lopulla KGB:ssä osastoa, jonka tehtäviin kuuluivat muun muassa salamurhat ulkomailla.

Lisäksi hänen kerrottaan olleen 1967 mukana epäonnistuneessa murha-hankkeessa, kun Neuvostoliitto halusi ottaa hengiltä KGB:stä loikanneen Anatoli Golitsynin Montrealin maailmannäyttelyn aikaan.

Supo-kirjan paljastukset tulivat Suomessa monelle yllätyksenä, mutta itse asiassa olennaiset osat Vladimirovin murhataustasta tulivat maailmalla julki jo 1970-luvulla.

- Ei tässä mitään uutta ole. Riittää kun katsoo John Barronin punakantista kirjaa "KGB - The Secret Work of the Soviet Secret Agents", Seppänen sanoi IS:lle.

- Siellä se on kerrottu: Vladimirovin kuuluminen huippusalaiseen osastoon, joka hoiti niin sanottuja märkiä juttuja, sabotaaseja ja salamurhia. Siellä kerrotaan myös Kandan Expo-näyttelystä ja Vladimirovin osallistumisesta siihen.

Seppäsen mukaan Kekkonen oli Barroninsa lukenut, ja siitä on olemassa todiste tälläkin hetkellä.

- Barronin kirjan punainen selkä kirjahyllyssä pistää oitis kävijän silmään, kun hän astuu UKK:n makuuhuoneeseen Tamminiemessä.

Vladimirov toimi Suomessa Neuvostoliiton lähetystösihteerinä vuosina 1954-60, lähetystöneuvoksena 1970-71 ja ministerineuvoksena 1977-84.

Seppäsen mukaan ainoastaan sitä voi pohtia, missä vaiheessa Vladimirovin tausta selvisi Kekkoselle.

- Hän tiesi sen viimeistään vuonna 1974, sillä Barronin kirja ilmestyi silloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?