Kotimaa

Ylikangas: Huhut Huhtiniemen salaisesta kenttäoikeudesta huijausta

Julkaistu:

Professori Heikki Ylikangas tyrmää uudessa tutkimuksessaan tiedot Lappeenrannan salaisesta kenttäoikeudesta ja 500-600 teloitetusta sotilaskarkurista. Hän pitää tietoja antaneen "syväkurkun" toimintaa huijauksena.

Siten Ylikangas päätyy samoille linjoille Ilta-Sanomien tutkimusten kanssa. Lappeenrannasta löytyi viime vuonna joukkohauta, jonka ruumiita epäiltiin salaisessa kenttäoikeudessa teloitetuiksi. IS suhtautui ensimmäisenä tiedotusvälineenä epäilevästi huhuihin Huhtiniemen teloituksista.

Ylikangas myöntää, että kesällä 1944 Lappeenrannassa ilmeisesti teloitettiin karkureita. Teloitettuja oli kuitenkin hänen mukaansa korkeintaan muutama kymmenen.

Ylikangas on saanut "syväkurkun" kiinni tekaistuista tiedoista. "Syväkurkku" oli esimerkiksi luovuttanut Lappeenrannan kaupunginarkistolle muistiinpanoja, jotka Ylikankaan mukaan ovat "syväkurkun" itsensä laatimia.

Ylikangas on Romahtaako rintama? -kirjaansa (Otava) varten käynyt mittavan määrän arkistoaineistoa. Hän arvostelee tiistaina julkistetussa kirjassaan sitä, että teloitettujen määrästä on annettu vääriä tietoja.

IS löysi viime kesänä arkistolähteen eli sotapäiväkirjan, joka yhdistää teloitushuhun ensimmäiset syntyvaiheet ja vainajien siirtämisen kaupunkiin. Huhu teloituksista kesällä 1944 lähti todennäköisesti liikkeelle yhdestä Lappeenrantaan evakuoidusta kaatuneiden sotilaiden ryhmästä.

TÄSTÄ HUHTINIEMI-KOHUSSA ON KYSE

Lokakuu 1971: Lappeenrannan Huhtiniemen alueen viemärityömaalta löytyy luita. Pikku-uutinen maakuntalehdessä.

Joulukuu 1988: Torivalvoja Koistinen kertoo kaupunkilehdessä yksityiskohtaisen version luiden alkuperästä.

Tammikuu 1989: Niin sanottu syväkurkku ottaa yhteyttä kaupunkilehden päätoimittajaan kertoen nähneensä sotatuomari Tapanaisen ullakolla Huhtiniemen salaisen kenttäoikeuden pöytäkirjat, jotka sittemmin katosivat.Syväkurkun muistamat yksityiskohdat tukevat Koistisen lähdeviitteetöntä tarinaa.

Lokakuu 2006: Huhtiniemestä löytyy joukkohauta. Myöhemmin selviää, ettei vainajilla ei ole mitään tekemistä maailmansotien kanssa, vaan heidät oli haudattu jo aikaisemmin.