Kaatopaikkamurhaaja tuomiolla vesuritaposta

Ns. Hyvinkään kaatopaikkajutun yhteydessä alaikäisenä ja murhasta vuonna 1998 tuomittu Terhi Tukio (ent. Tervashonka) on jälleen tuomiolla henkirikoksesta. Jyväskylän kihlakunnansyyttäjä Tapani Salomaa vaatii Tukiolle yli yhdeksän vuoden vankeustuomiota taposta.

Jo kertaalleen murhasta tuomittu Terhi Tukio on taas oikeudessa henkirikoksesta syytettynä.

23.8.2007 11:27 | Päivitetty 23.8.2007 17:28

Jyväskylän käräjäoikeuden istunto alkoi tänään kello 9 jälkeen. Tukion puolustusasianajajana toimii mm. Jarmo Björkqvistiä avustanut Henry Saleva.

Tukio surmasi keski-ikäisen miehen Vaajakoskella, Jyväskylän maalaiskunnassa 7. kesäkuuta. Tukio iski arvaamatta puutarhapöydän ääressä istunutta miestä vesurilla päähän. Mies kuoli lähes välittömästi.

Tukio löi myös toista miestä käsille. Tästä teosta syyttäjä vaatii Tukiolle tuomiota törkeästä pahoinpitelystä tai törkeästä vammantuottamuksesta.

Asian käsittelyjatkuu syyskuussa

Käräjäoikeus ei saanut käsiteltyä tapposyytettä kokonaan torstaina. Käräjäoikeus jatkaa pääkäsittelyä 5. syyskuuta. Tällöin annetaan aiemmin Tukiolle tehdyn mielentilatutkimuksen asiakirjat.

Tuomio annetaan myöhemmin.

Ehti olla kaidalla-tiellä 4 vuotta

Tukio kiistää tapon. Salevan mukaan Tukiolla oli tarkoitus osua vesurilla pöytään. Puolustus katsoo ensisijaisesti, että kyseessä oli törkeä kuolemantuottamus, ei tappo.

Uhri sai vasemmasta korvasta seitsemän sentin päähän oikeasta korvasta ulottuneen 6,5 senttiä syvän haavan. Vesurin terä lävisti ydinjatkoksen, mikä aiheutti kuoleman.

Uhrin kaksi sisarusta vaativat molemmat Tukiolta 5 000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Hautaus- ja muita kuluja he vaativat korvattavaksi lähes 3 400 euroa.

Vammoja käteensä saaneen miehen vaatimukset ovat henkisistä kärsimyksistä 2 000 euroa, kivusta ja särystä 3 100 euroa ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta 800 euroa.

25-vuotias Tukio vapautui vankilasta vuonna 2003. Hän pysyi kaidalla polulla reilut neljä vuotta.

Uhri olikäärimässä sätkää?

Terhi Tukion puolustus lähtee teon tahattomuudesta. Oikeudessa väitellään siitä, oliko iskuja yksi vai kaksi.

Ainoa isku osui puolustuksen mukaan kahteen mieheen, joista kauempana istunut kuoli. Tukion vastapäätä istunut mies oli juuri ojentamassa kättään kohti kaljapulloa, jolloin vesuri osui tätä sormille.

Puolustuksen mukaan lähes neljä promillen humalassa ollut surmansa saanut uhri oli pöydän päälle kumartuneena sätkää käärimässä.

Puolustuksen mukaan Tukio ei edes ensin huomannut osuneensa uhriin vaan ainoastaan vastapäätä istunutta miestä sormille. Kun Tukio huomasi toisen miehen menehtyneen, hän soitti itse hätäkeskukseen ja kertoi tapahtuneesta.

Kun päivystäjä kysyi, mikä oli hätänä, vastasi Tukio:

- No se vaan, kun tuossa on yks ihminen, jolla ei oo henkeä enää.

Kuulusteluissa Tukio kertoi lyöneensä kohti uhria kerran tai kahdesti. Kihlakunnansyyttäjä Tapani Salomaan mukaan iskuja on ollut kaksi, joista ensimmäinen aiheutti miehen kuoleman. Toinen isku osui toista miestä sormille.

- On kaukaa haettu, että (Tukio) olisi huolimattomuuttaan aiheuttanut vamman, Salomaa korostaa.

Kummempaa motiivia teolle ei ole. Tukio ja uhri olivat kiistelleet "vähäpätöisistä asioista" ennen veritekoa. Aiemmin Tukio oli käynyt tekemässä uhrin kanssa saunapuita ja koivuvihtaa, sillä seurueella oli tarkoitus saunoa illan mittaan.

Tukiolla oli alkoholia veressä 1,9 promillea.

MUKANA SAATANANPALVONTAMURHASSA

Vaajakosken surmasta epäilty 25-vuotias nainen on aiemmin tuomittu täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen.

Nainen osallistui 17-vuotiaana marraskuussa 1998 Hyvinkään paloittelusurmaan, jossa 23-vuotias miesuhri kidutettiin kuoliaaksi.

Nuorten katsottiin toimineen saatananpalvonnan riittien mukaan: he muun muassa häpäisivät ruumista ja harrastivat ihmissyöntiä. Tekoa on luonnehdittu yhdeksi Suomen rikoshistorian julmimmista.

Surma tuli ilmi, kun uhrin ruumiinosia löytyi Hyvinkään kaatopaikalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?