Hyvä työyhteisö suojaa masennukselta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvä työyhteisö suojaa masennukselta

Hyvä työyhteisö voi parhaimmillaan suojata työntekijöitä mielenterveysongelmilta.

17.8.2008 9:01 | Päivitetty 17.8.2008 9:03

Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan ilmapiiriltään huonommassa yhteisössä työskennelleillä oli jopa 50 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen kuin niillä, joiden työpaikalla puhallettiin yhteen hiileen.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että työntekijöiden terveys pysyi hyvänä, jos he tunsivat kuuluvansa työyhteisöön. Työterveyslaitoksen mukaan työyhteisön sosiaaliset suhteet voivatkin olla työntekijälle varsin tärkeitä.

Tutkimusta tehneen erikoislääkäri Tuula Oksasen mukaan työpaikan sosiaalinen pääoma eli luottamus toisiin, hyvä vuorovaikutus ja me-henki ei kuitenkaan synny hetkessä.

- Pätkätyöt ja määräaikaiset työsuhteet eivät varmasti lisää sosiaalista pääomaa. Se on myös koetuksella, jos henkilöstöä vähennetään tai muutoksia tapahtuu, Oksanen sanoo.

Myös suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle tuo haasteita, sillä heillä on takataskussaan paljon sellaista tietoa, joka ei siirry automaattisesti yhdessä viikossa tai edes vuodessa tuleville sukupolville.

Ei vain oman tiimin kesken

Oksanen ei osaa antaa mitään yhtä ohjenuoraa, jolla työpaikkojen hyvinvointia voitaisiin parantaa. Eri työpaikoissa on luultavasti käytettävä erilaisia reseptejä.

Yksi tärkeä asia olisi kuitenkin se, että hyvinvoinnin parantamiseen osallistuisivat kaikki osastot, tiimit ja työntekijät yhdessä.

- Olennaista on se, että yhteistyötä ei tehdä vain oman porukan kanssa, vaan sosiaalista pääomaa kasvattaa se, että toimitaan erilaisten ryhmien kanssa.

Työterveyslaitoksen työpaikkojen sosiaalista pääomaa mitanneessa tutkimuksessa seurattiin yli 30 000 kuntatyöntekijää neljän vuoden ajan. Tutkittavat kokivat tutkimuksen alussa terveytensä hyväksi ja he eivät vaihtaneet työpaikkaa seurannan aikana.

Tutkimukseen osallistui kymmenen kaupunkia ja kuusi sairaanhoitopiiriä. Tutkimus kattaa noin viidenneksen kunta-alan henkilöstöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?