Kotimaa

Laki hankaloittaa citykanien metsästystä

Julkaistu: , Päivitetty:

Laki hankaloittaa Helsingin kaupunkikanien metsästystä. Villikani on luokiteltu Suomessa riistaeläimeksi, ja sen pyydystäminen on metsästämistä.

Tämän vuoksi metsästyslaki rajoittaa kaninpyyntimenetelmiä. Lisäksi kani on osan vuodesta rauhoitettu.

Helsinki on joutunut anomaan jatkuvasti poikkeuslupia esimerkiksi ansojen käyttöön kaninpyynnissä, ja kaneja on päästy ampumaan vain jousipyssyllä suljetuilla alueilla.Helsingin rakennusviraston puistovastaavan Petri Arposen mukaan ampumalla kanikantaa ei saada tehokkaasti pienennetyksi jatkossakaan.

Syyskuun alun jälkeen kaneja on saatu kiinni noin 1 300, mutta samaan aikaan kanipopulaatio on kuitenkin kasvanut. Helsingissä arvioidaan elävän tällä hetkellä lähes 10 000 kaupunkikania.

Arposen mukaan Helsinki ei ole pystynyt vielä täysipainoiseen kannanrajoitukseen. Hän arvioi kaninpyynnin pääsevän täyteen vauhtiin ensi talvena.

Arposen mukaan kanikannan rajoittamisen hitaus johtuu ilmiön uutuudesta. Vielä vähän aikaa sitten ei edes tiedetty kanien elintavoista Helsingissä. Verkot eivät pidättele villikaneja

Kaniongelmaan puuttumista haittaa myös ilmiön paikallisuus.

Kun metsästyslakia säädettiin, ei otettu huomioon mahdollista tarvetta rajoittaa kanikantaa kaupunkiympäristössä. Nyt Helsinki valmistelee lakiin muutosehdotusta, joka mahdollistaisi elokoiden metsästämisen kaupunkialueella ilman poikkeuslupaa.

Kanien aiheuttamia tihutöitä on pyritty Helsingissä torjumaan myös erilaisilla kasvillisuudensuojauskeinoilla. Puiden ja pensaiden ympärille viritetyt verkot eivät ole kuitenkaan toimineet toivotusti, sillä kani on ketterä kiipeämään ja hyvä kaivamaan. Lisäksi verkoista on ollut pulaa suuren kysynnän vuoksi.