Sorsan valinnan takana oli KGB

Julkaistu:

Kalevi Sorsan hyppyä tuntemattomuudesta Sdp:n puoluesihteeriksi 1969 ei olisi tapahtunut ilman Neuvostoliiton KGB:ta.

Tapahtumista puhuu nyt ensi kertaa puoluesihteeriyden tuolloin Kalevi Sorsalle hävinnyt Pekka Korvenheimo. Nykyisin hän on eläkkeelle jäänyt suurlähettiläs.

- KGB oli liikkeellä alusta alkaen. He olivat myös Turun puoluekokouksessa ja vaikuttivat siihen, ketkä eivät tulleet valinnassa kysymykseen, Pekka Korvenheimo toteaa Ilta-Sanomille.

- KGB:n miehet ja heidän viestinviejänsä ratkaisivat puoluesihteerivaalin tuloksen, hän katsoo.

Sdp:n puheenjohtaja Rafael Paasio päätyi Sorsaan yhtäkkiä, lukuisten kannatettujen ehdokkaiden ohi ja kesken puoluekokouksen. Niin kävi, vaikka Paasio ja Sorsa eivät olleet koskaan ennen edes tavanneet.

Yksi perussyistä salamaluottamukseen olivat Sorsan neuvostoyhteydet.

Turussa Sdp:tä painostettiin itäyhteistyön linjalle. Korvenheimon mukaan puoluekokouksessa oli Neuvostoliiton suurlähetystöstä KGB-virkailija Albert Akulov, jolla oli iso rooli jo ennen kokousta.

- Albert Akulov oli Suomi-syöjä, jolla oli patologinen viha sosiaalidemokraatteja kohtaan. Hänen muistelmiensa muunlaiset vakuuttelut ovat roskaa. Minulla ei ole häntä kohtaan mitään armoa, Pekka Korvenheimo sanoo.

Kalevi Sorsa (1930-2004) kertoi Sisäänajo -muistelmissaan lämpimästi ns. kotiryssästään Aleksander Hrabskovista. Hyvät perheystävät tutustuivat jo 1950-luvulla.

Sympaattinen, rauhan asiasta kauniisti puhunut sotaveteraani Hrabskov oli Nl:n lähetystössä kulttuurineuvos. Todellisuudessa hän oli KGB:n upseeri.