Vaaliehdokas - muista nämä! Lauri Tarastin vinkit vaalirahoitukseen

Selvitysmies Lauri Tarasti on tehnyt karvalakkiversion vaalirahoituksen uudistuksesta.

Lauri Tarasti on suomentanut ohjeet syyskuussa voimaan tulevasta vaalirahoituslaista.

10.8.2010 16:27

Uudet pelisäännöt ovat voimassa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

- On naiivia kuvitella, että olisi kokonaan uusi kulttuuri. Pääsääntö on avoimuus ja valtaosa sitoutuu siihen, ja se on tärkeintä, Tarasti sanoi kirjansa, Vaaliehdokkaiden ja puolueiden rahoitusopas, julkistamistilaisuudessa.

Tarasti on suomentanut ohjeet syyskuussa voimaan tulevasta vaalirahoituslaista ja antaa esimerkkejä lähestulkoon kaikkiin mahdollisiin, tulkintaa herättäviin kysymyksiin.

IS poimi kirjasta kymmenen kohdan muistilistan ehdokkaille.

1. Kunnallisvaaleissa kaikki yli 800 euron ja muissa vaaleissa yli 1500 euron tuet on ilmoitettava.

2. Ehdokas ei saa ottaa kuntavaaleissa yli 3000 euron tukea, eduskuntavaaleissa lahjoituskatto on 6000.

3. Ehdokas ei saa ottaa tukea valtiolta, kunnalta, valtion tai kunnan liikelaitokselta ja noin 30 julkisoikeudelliselta yhdistykseltä tiekunnista kauppakamareihin ja uittoyhdistyksistä Kuntien eläkevakuutukseen.

4. Melkein kaikki tuki pitää ilmoittaa, talkootyötä, puolison auton lainaamista tai esimerkiksi pientä vieraanvaraisuutta ei tarvitse ilmoittaa.

5. Jos ehdokas saa kampaajaltaan 10 ilmaista kampausta, se kuuluu yksityiselämään. Jos kampaaja ilmoittaa ehdokkaan kuuluvan asiakkaisiinsa, se on tukena annettu ilmaispalvelu. 6. Yhteisilmoituksista pitäisi ilmoittaa oma maksuosuus, ja puolueen perimät maksut merkitä oman kampanjan kuluiksi ja puolueelle maksut ovat vaalirahoitusta. 7. Vaalimainoksessa on kerrottava mainoksen maksaja. 8. Jos ehdokas ostaa taiteilijalta 500 euron taulun ja myy sen 1000 eurolla, taulun hankintahinta 500 ilmoitetaan kampanjan kuluissa ja 1000 kauppasumma on vaalitukea. 9. Ehdokas voi ottaa omalta puoluejärjestöltään yli 6000 euron tuen, oman puoluejärjestön on puolestaan tehtävä selkoa omista rahalähteistään.

10. Puolueet eivät saa ottaa vuodessa muilta kuin oman lähipiirinsä järjestöltä yli 30 000 euron lahjoituksia. Jos joku yritys tai yhteenliittymä X haluaa tukea jotain puoletta 150 000 eurolla, x voi kiertää järjestelmää ja lahjoittaa vaikka 15 piirijärjestölle 10 000 euroa kullekin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?