Kotimaa

Salmonellaa löydetty nyt 20 kanalasta ja 6 sikalasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Salmonellaepidemia on levinnyt kanaloiden lisäksi myös useisiin sikaloihin.

Sikatiloilta otetuista näytteistä on löydetty neljä uutta salmonellatapausta.

Lisäksi bakteeria on havaittu yhdessä uudessa munintakanalassa.

Bakteeria oli ennen lauantaita havaittu enimmäkseen kanaloissa. Nyt sitä on löydetty kaikkiaan 20 kanalasta ja kuudesta sikalasta.

Eviran erikoistutkijan Tarja Pohjanvirran mukaan salmonellasta ei aiheudu vaaraa sianlihan syöjille.

Mahdollisesti saastunutta rehua saaneilta tiloilta ei toimiteta sikoja lihaksi, ennen kuin salmonellanäytteet on todettu puhtaiksi.

Pohjanvirran mukaan ei täysin voida sulkea pois mahdollisuutta, että joitakin epäilyttävää rehua saaneita sikoja olisi ehditty teurastaa. Hän pitää sitä kuitenkin epätodennäköisenä.

Hän sanoo, että lihan syönti ei olisi vaarallista silloinkaan, jos syötävä sika olisi kantanut bakteeria suolistossaan.

- Salmonella ei lähde sian suolesta verenkiertoon, ellei se sitten sairastuta sikaa niin, että sille tulee kuumetta tai muita yleisoireita. Sairaita sikoja ei saa laittaa teurastamolle, eikä suolen sisältöä saa koskaan päästä lihaan. Sikoja tapetaan
läjäpäin
Sikatilat, joilta salmonellaa on löydetty, ovat Pohjanvirran mukaan porsaantuotantosikaloita, jotka välittävät porsaita lihasikaloihin.

- Se on kauhean kurja juttu tilalle. Muuten terveitä, hyvin kasvaneita porsaita joudutaan lopettamaan läjäpäin.

Salmonellatilat joutuvat käytännössä tappamaan kaikki sikansa, koska lihasikaloiden omistajat eivät halua ostaa mahdollisesti salmonellaa levittäviä eläimiä.

Salmonellaa on tutkitaan tiloilta, joille Rehuraisio on toimittanut bakteerin lähteeksi epäiltyä rehua. Näytteitä tutkitaan kaikkiaan 770 sikalasta ja kanalasta.

Tiloista noin kaksi kolmasosaa on sikatiloja.

Kaikilta tiloilta on otettu näytteet eläinten rehusta ja eläinten ulosteista.

Salmonellamääritys kestää vähintään viikon näytteen ottamisesta.

Tiloista noin puolelta on jo saatu tulokset.

Liha kypsennettävä, munan sisään salmonella ei mene

-Suomesta munatiloilta löydetty Tennessee-salmonellatyyppi ei siirry kanasta munan sisälle.

-Munien pinnalla voi kuitenkin olla ulosteen mukana tulleita salmonellabakteereita. Kädet tulisi pestä aina, kun on käsitellyt munia.

-Ihmisten viimeaikoina saamat salmonellatartunnat ovat peräisin lähinnä ulkomaisista salaateista ja vihanneksista, joita on kasteltu salmonellan saastuttamalla vedellä.

-Myös eläinperäiset elintarvikkeet, joita ei ole kuumennuskäsitelty, voivat tartuttaa salmonellan.

-Kaikkea lihaa voi syödä normaalisti, kunhan lihan kypsentää huolella.

-Broilerinliha tulee käsitellä omalla leikkuualustalla, joka on pestävä käytön jälkeen.

-Salmonellan oireet vaihtelevat ihmisillä pahoinvoinnista vatsakramppeihin, ripuliin, kuumeeseen ja päänsärkyyn. Oireet kestävät muutaman päivän. Kaikki tartunnan saaneet eivät saa oireita, mutta he voivat olla taudin kantajia.