Näyttelijä Esko Nikkari on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Esko Nikkari on kuollut

Näyttelijä Esko Nikkari kuoli sunnuntaina Seinäjoen keskussairaalassa. Hän oli kuollessaan 68-vuotias.

Esko Nikkari on poissa.­

18.12.2006 12:37 | Päivitetty 18.12.2006 15:22

Uransa aikana Nikkari esiintyi yli 70 elokuvassa sekä useissa televisiosarjoissa.

- Perusmies. Hän kulkee hitaasti kuin Pohjanmaan joki. Syvä ja tumma ääni lähtee kantapäästä. Samettisen arka katse, on toimittaja Isto Lysmä osuvasti kuvaillut niin ohjaajien kuin katsojien suurta suosikkia.

Aki Kaurismäenluottonäyttelijä

Lapualla 23. marraskuuta vuonna 1938 syntynyt Nikkari oli ensimmäisiä kertoja kameroiden edessä Mikko Niskasen Kahdeksassa surmanluodissa (1972).

- Kuvansa suomalaisena "perusmiehenä" hän vakiinnutti Pekka Parikan elokuvassa Pohjanmaa (1988), arvioi Peter von Bagh Aki Kaurismäki -kirjassaan.

Nikkari oli yksi Kaurismäen luottonäyttelijöistä.

- Hän oli poliisi Rikoksessa ja rangaistuksessa, yksityisyrittäjän onnesta vähän ennen sydänkohtausta haaveileva roskakuski Varjoja paratiisissa -elokuvassa, kossua ruokapöydän alla piilotteleva perheenisä Tulitikkutehtaan tytössä - vahvoja luomuksia jo ennen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan kruunaavaa yhteenvetoa: rehellinen yrittäjä, joka maksaa prikulleen velkansa ennen kuin tekee itsemurhan, von Bagh kirjoittaa.

Nikkarin viimeisiksi töiksi jäivät viimevuotiset roolit Timo Koivusalon elokuvassa Kaksipäisen kotkan varjossa ja Hannu Kontturin lyhytelokuvassa Isiä ja hirviöitä sekä rooli Juan Reinan lyhytelokuvassa Elämän veistos, joka valmistui tänä vuonna.

Nikkari sai Jussi-palkinnon vuonna 1991 miessivuosasta elokuvassa Tulitikkutehtaan tyttö.

Rooleistaan elokuvissa Pohjanmaa ja Hamlet liikemaailmassa hän sai Humanismin käsi -palkinnon vuonna 1988.

(IS-STT)

Esko Nikkarin filmografia (IMDB)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?