"Homous on Raamatun vastaista"

Julkaistu:

Vanhoillislestadiolaiset tuomitsevat keskuudessaan esiin tulleet pedofiliatapaukset.

Suviseuroihinsa Liperiin Pohjois-Karjalaan kokoontunut seurakuntaväki ei halua, että yksittäiset tapaukset leimaavat koko liikkeen.

-Lasten hyväksikäyttö on synti ja rikos. Asia ei ole vain sielunhoidollinen vaan se on hoidettava maallisen oikeuden edessä, sanoo Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Voittonen.

Hän kertoo yhdistyksen lähettäneen kentälle paimenkirjeen, jossa myös seksuaalirikollisten suojelu tuomitaan.

-On kaikkien etu saada tuhoisa kierre heti katkaistua, korostetaan kirjeessä. Myöskään anteeksianto ei saa olla synnin peite.

Vanhoillislestadiolaisten suhtautuminen samaa sukupuolta olevien liittoihin ja niiden siunaamiseen on edelleen jyrkän kielteinen.

-Homous on Raamatun vastaista. Se ei ole hyväksyttävää elämäntapana, mutta lähimmäistä toki tulee rakastaa, Voittonen sanoo.

Hänestä kirkon ei tule vahvistaa siunauksen mahdollistavaa kaavaa kirkkojärjestykseen, tai jos sellainen tulee, siunauksen tulee olla oikeus, ei velvollisuus. Valtakirkosta erottamista lestadiolaiset eivät pelkää. Pyrkimyksenä on olla kirkon jäseninä niin kauan kuin saadaan olla.

Myöskään ehkäisyn sallimiseen ei näköpiirissä ole tulossa muutosta. Esimerkiksi Ihmisoikeusliitto on vaatinut monta kertaa synnyttäneen naisen terveyden turvaamista. -Terveydellinen tilanne otetaan huomioon elämän säilyttämiskysymyksenä, ei ehkäisykysymyksenä, kommentoi Voittonen.

Liike, joka kasvaa sisältäpäin

Vanhoillislestadiolaiset myöntävät liikkeestä luopumisen lisääntyneen, mutta turvana on sen jäsenperheiden monilapsisuus. Kotimaassa ei tehdä aktiivista jäsenhankintaa, mutta ulkomailla lähetystyö on tuonut kasvua kannatukseen.

Vanhalestadiolaisia lasketaan olevan parisataa tuhatta, joista Suomessa on puolet.Suviseurojen yli satavuotinen perinne on liikkeen hengenkohotustilaisuus, joka kokoaa kymmeniä tuhansia sanan ääreen.

Liperiin on 160 hehtaarin alueelle keskelle metsää syntynyt parissa päivässä keskikokoista kaupunkia vastaava 70000 jäsenen yhteisö palveluineen. Lämmin sää houkutti väkeä lauantaina niin, että järjestäjät joutuivat vuokraamaan viisi hehtaaria lisäpeltoa paikoitukseen. Suviseurat ovat järjestäjien mukaan tapahtumana suurin Pohjoismaissa.