Lämpimin talvi koskaan!

Kuluva talvi on ollut suurimmassa osassa Suomea lämpimin yli sataan vuoteen. Joulu-helmikuun keskilämpötila on useimmilla mittauspaikoilla korkeampi kuin yhtenäkään aikaisempana mittausvuonna.

Turun Ruissalon Saaronniemen uimaranta 26. tammikuuta.

28.2.2008 11:05 | Päivitetty 28.2.2008 14:43

Lämpöennätys ei ollut mennyt rikki pitkään aikaan. Edellinen ennätystalvi oli vuonna 1924-25.

Vaikutelmat poikkeuksellisen pimeästä ja sateisesta talvesta pitävät Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa paikkansa.

Vesi- ja räntäsadepäiviä on ollut koko maassa selvästi tavallista enemmän. Auringonpaistetta on vastaavasti saatu epätavallisen vähän. Maan etelä- ja keskiosassa aurinkoisia tunteja oli monin paikoin alle puolet tavanomaista vähemmän.

Lumettomia päiviä on lisäksi ollut suuressa osassa maata selvästi tavallista vähemmän. Lumen puute ja auringonpaisteen vähyys ovat yhdessä tehneet talvesta erityisen pimeän.

Etelä-Suomen mittauspaikoilla maassa oli vähintään sentin lumikerros vain 20-30 päivänä ja Keski-Suomen mittauspaikoilla 50-60 päivänä. Tavallisesti etelässäkin on yli 70 lumipeitteistä päivää.

Lumipeite on lisäksi pysynyt keskimääräistä ohuempana koko talven maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänin länsiosassa. Normaalin lumista on viime päivinä ollut vain Lapissa, Oulun läänin itäosassa ja Pohjois-Karjalan pohjoisosassa.

Lämpimät ilmavirrat vaikuttivat säähän

Ilmastonmuutos on yksi syy lämpimään talveen, mutta se tuskin selittää yksinään ennätyslukemia.

Meteorologi Niina Niinimäki ilmatieteen laitokselta kertoo, että ilmastonmuutoksen arvioidaan tekevän talvista runsaan asteen lämpimämpiä. Tänä talvena Suomen joka kolkassa on kuitenkin ollut vähintään neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Eniten eroa keskiarvoon on Kemi-Tornion lentoaseman mittauspaikalla: siellä tämän talven keskilämpötila on jopa 6,6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Tohmajärvellä eroa keskiarvoon on 6,5 astetta, Pellossa Utsjoella ja Joensuussa 6,3 astetta ja Kauhavalla 6,1 astetta.

Tavallisinta talvisää on ollut Niinimäen mukaan Ahvenanmaalla ja Lounaissaaristossa, mutta sielläkin eroa keskiarvoon on nelisen astetta.

Ilmastonmuutoksen lisäksi poikkeuksellista talvisäätä selittää se, että Suomeen on virrannut pitkin talvea lämmintä ilmaa etelästä ja lounaasta. Ilmatieteen laitoksen mukaan on harvinaista, että ilmakehän virtaukset pysyvät koko talven niin samantyyppisinä kuin nyt.

Niinimäki uskoo, että luvassa on ilmaston lämpenemisestä huolimatta vielä kylmiäkin talvia.

- Vielä ei kannata polttaa suksia. Vielä on toivoa, että niitä pääsee käyttämään, hän naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?