Kotimaa

"Häpeä ikonivaras - palauta saaliisi"

Julkaistu:

- Häpeä ikonivaras. Palauta saaliisi nopeasti takaisin, huudahtaa ikonitaiteen tutkimuksen professori Aune Jääskinen parin viikon takaisen anastuksen tekijälle. Professori on näet varma, että anastettu Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni on vielä Suomessa.

- Syvä hiljaisuus valitsee Uspenskin katedraalin röyhkeän varkauden ympärillä, toteaa puolestaan rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin rikospoliisista.

Ikoni vietiin ruuhkassa, kun kirkko oli täynnä ihmisiä.

- Pyhä Nikolaos on yleinen kuvatyyppi ikoneissa ja se esiintyy muussakin taiteessa. Aihe on suosittu sekä idässä että lännessä. Tässä teoksessa leimatun hoperiisan (ikonia ympäröivä kehys) vuosiluvun dokumenttiarvo, jalokivikoristelut samoin kuin kytkös Viipuriin lisäävät varastetun ikonin historiallista merkitystä, huomauttaa Jääskinen.

Suomen paras ikonituntija alkaa empiä vasta kun tiedustelle anastetun ikonin arvoa.

Professori pitää pienoisluennon, jonka hän alkaa nollaluokituksesta, käy läpi kaupalliset ja keräysarvot ja alkaa lähestyä antiikkiarvoja, jotka kuitenkin edellyttävät ikonilta kohtalaista laatua ja kuntoraporttia. Halvimmat ikonit maksavat nollasta kahteensataan euroon. Keskiluokkaiset ikonit Suomessa maksavat 200 eurosta 2000 euroon. Tämän päälle tulevat julistuksellisesti arvokkaat ja vaikuttavat ikonityöt, joiden ympärillä on usein yhä kalliimpi hopeinen ja timanttinen riisa. Tunnetuin ja arvokkain ikoni Suomessa on Konevitsan Jumalanäidin ikoni Heinävedellä. Arvokkaimmat ikonit maksavat kymmeniä tuhansia euroja.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan anastettu työ, joka on peräisin 1800-luvun alusta arvioidaan noin kymmenentuhannen euron hintaiseksi.

- On muistettava, että liikkeellä on myös väärennyksiä. Ammattilainen voi erottaa ne jopa paljaalla silmällä, koska niistä pyritään tekemään parempia kuin alkuperäisistä ikoneista, varoittaa Jääskinen.

Professori muistuttaa, että ikonit on usein tehty ryhmätöinä ja samannimisiäkin töitä on paljon liikkeellä.

Hän uskoo, että anastettu ikoni löytyy ennen pitkään ja palautetaan Helsingin ortodoksiseen päätemppeliin.