Kotimaa

Reseptiväärennöksiin ohjeita A-klinikan nettisivuilla

Julkaistu:

Miten lääkereseptin väärentäminen onnistuu, ja voiko hommasta jäädä kiinni? Entä kuinka paljon unettomuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin tarkoitetuista lääkkeistä kehtaa pyytää katukaupassa?

Näitä asioita käsittelevää tietoa on viime päivinä saanut yllättäviltä sivuilta netistä. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin keskustelufoorumi Saunassa on esiintynyt puheenvuoroja, joissa lääkereseptien väärentämistä ja omatoimista lääkebisnestä on ruodittu.

A-klinikkasäätiön materiaalin ei olisi pitänyt päätyä sivuille. Siitä huolimatta vielä keskiviikkona Saunasta pystyi lueskelemaan ihmisten mielipiteitä siitä, kuinka paljon tietyistä lääkkeistä voi tai kannattaa pyytää rahaa.

Eräs keskustelija esimerkiksi arvioi, että vierailta kannattaa ottaa enemmän kuin ystäviltä ja tuttavilta ja eräs vaihtoehto on tehdä vaihtokauppaa. Tai jos kysyjä sattuu olemaan kauppamies, kannattaa kokeilla, millä hinnalla lääkkeet saa menemään. Keskustelua on käyty otsikolla "Paljonko kehtaa kiskoa 20 mg tenoxeista?"

Viestintäjohtaja hämmästyi

A-klinikkasäätiön viestintäjohtaja Teuvo Peltoniemi hämmästyi iltapäivällä, kun kuuli STT:ltä, että tällaista myyntikeskustelua on vielä sivuilla. Osia reseptiväärentämistä koskevista viesteistä toimitus poisti aiemmin.

- Nyt minun pitää heti soittaa ja kysyä, mitä on laiminlyöty. Tuo oli juuri se kohta, josta annoin poistamiskäskyn, kun kuulin, että siellä on sellaista, Peltoniemi sanoi.

Sauna-keskustelufoorumin puheenvuorojen sisällöstä kertoi alun perin Aamulehti. Viestit ehtivät olla sellaisenaan sivuilla useita päiviä, koska viikonloppuna valvojaa ei yllättäen ollut ja alkuviikosta lomat aiheuttivat hämminkiä.

Viikonloppuisin sivuja tarkkailee vertaisvalvoja, joka on vapaaehtoinen. Muulloin A-klinikkasäätiön omat työntekijät valvovat keskustelua. Etukäteisvalvontaa ei ole.

Valvojien työtä helpottaa jonkin verran se, että muut keskustelijat ilmoittavat sopimattomista viesteistä. Lisäksi avuksi saadaan tekninen uudistus, joka mahdollistaa epäilyttävistä viesteistä ilmoittamisen nappia painamalla.

Peltoniemen mukaan asiattomia ja sääntöjen vastaisia viestejä joudutaan poistamaan ajoittain. Viestintäjohtaja sanoo, että osa tällaisista viesteistä tulee häiriköiltä, jotka hänen uskoakseen käyvät muillakin sivustoilla ja palstoilla pilkkaamassa ja loukkaamassa. Toiset taas kokeilevat kepillä jäätä ja tarkistavat, missä menevät foorumin rajat.