Kirkonrotta ja tervapata katoavat lasten leikeistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirkonrotta ja tervapata katoavat lasten leikeistä

Tuoreen tutkimuksen mukaan pohjoismaisten lasten pihaleikkiperinne on katoamassa.

Nykyajan lapset eivät enää leiki kirkonrottaa.­

30.3.2009 11:51 | Päivitetty 30.3.2009 12:14

Nykylasten ulkoilu koostuu lähinnä vapaasta peuhaamisesta, ja ryhmässä leikittävät pihaleikit, kuten kirkonrotta ja tervapata, tuntuvat olevan katomassa ulkoilukartalta.

Myös vähälumiset talvet vaikuttavat lasten ulkoiluleikkien muuttumiseen. Lasten vanhemmat rakensivat lapsuudessaan lumilinnoja, leikkivät vuorenvalloitusta, hiihtivät ja luistelivat enemmän kuin lapset nykyään.

Lastenvaatevalmistaja Reiman teettämästä tutkimuksesta selviää, että alle 10-vuotiaat lapset kuitenkin ulkoilevat yhä runsaasti; keskimäärin kaksi tuntia arkipäivisin.

Suomalaiset pienet koululaiset tosin ulkoilevat selvästi vähemmän kuin samanikäiset lapset muissa maissa.

- Tämä huolestuttaa hieman, koska koulussa lapset alkavat muutenkin istua suuren osan päivästä paikallaan. Haluamme kannustaa suomalaisvanhempia lisäämään pienten koululaisten ulkoilun määrää, sanoo Reiman markkinointipäällikkö Riikamaria Paakkunainen.

Tutkimuksen mukaan vanhemmat pitävät lasten ulkoilua erittäin tärkeänä. Suurimmiksi syiksi lastensa ulkoilun riittämättömyyteen vanhemmat nostavat sen, etteivät ehdi tai jaksa lähteä lastensa seuraksi.

Lasten tv:n katselu ja videopelien pelaaminen sekä huono sää olivat myös kärjessä, kun ulos lähtemisen esteitä kartoitettiin.

Merkillepantavaa on, että suomalaisvanhemmat vetosivat muita useammin huonoon keliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?