Huumepoliisien oikeudenkäynti ohi - kannat eivät lähentyneet

Julkaistu:

Huumepoliisien liki kolme viikkoa kestänyt oikeudenkäynti päättyi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Virkarikosjutun asetelmat eivät juuri muuttuneet käsittelyn aikana.

Oikeudenkäynti on ollut pikkutarkkaa junnaamista ja muistuttanut välillä farssia, vaikka kaikkia käänteet eivät ole naurattaneet. Esimerkiksi erään todistajan kuulemisessa selvisi, että hän oli esitutkinnassa sotkenut nimiä.

Joidenkin lehtijuttujen mukaan Helsingin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku olisi ollut epäiltynä osin tämän takia. Syytteitä häntä vastaan ei kuitenkaan nostettu.

Virkarikosvyyhden tutkinnanjohtajana ollut valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto sanoi STT:lle, että epäloogisuus huomattiin jo esitutkinnassa ja Liukkuun kohdistunut epäily perustui kokonaan muihin seikkoihin.

Ennen viimeisen käsittelypäivän alkua syyttäjäpuoli kertoi pysyvänsä yhä kannassaan. Sen mukaan neljä huumepoliisia Helsingistä ja yksi keskusrikospoliisista (KRP) pitäisi tuomita virkarikoksesta sakkoihin. Poliisien puolustuksen mukaan syytteet pitäisi hylätä, koska niille ei ole perusteita.

"Syyttäjän todistelu
ei vakuuttanut"

Oikeudenkäynnin aikana kuultiin todistajina muun muassa eriarvoisia poliiseja Suomesta ja Virosta. Syyttäjien avaintodistajina pidettyjä kahta KRP:läistä kuultiin pariinkin otteeseen.

Toinen miehistä oli laatinut vuonna 2001 muistion, jossa esitettiin rankkoja käsityksiä Helsingin huumepoliisin toiminnasta. Nimiä sekoittanut puolestaan kertoi, että Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio olisi kahden kesken myöntänyt poliisin varoittaneen erään huume-erän vastaanottajaa. Aarnio ei tällaista keskustelua muista.

Aarniota ja KRP:n rikosylikomisario Tero Haapalaa syytetään siitä, etteivät he olisi vieneet tietoa väitetystä varoittamisesta eteenpäin.

Asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan oikeudessa ei ole esitetty näyttöä edes väitetyistä tapahtumista eli varoittamisesta tai keskustelusta, saati rikoksesta.

Hän ehdotti syytteistä luopumista jo viime viikolla, kun syyttäjien todistelu hänen päämiestään Aarniota vastaan oli kuultu.

Toisessa haarassa neljää Helsingin huumepoliisia syytetään laiminlyönneistä esitutkinnoissa. Puolustuksen mukaan juttujen tutkintavastuu oli Virossa, ja Suomessa tehtiin, mitä naapurimaan oikeusapupyynnöissä pyydettiin.