Tieto-Finlandia valittiin - valitsijalta rajua kritiikkiä raadille

Marjo T. Nurmisen historiateos Tiedon tyttäret (WSOY) voitti 30 000 euron Tieto-Finlandia -palkinnon.

20.11.2008 12:14

Voittajan valitsijan Veikko Sonnisen mielestä Tiedon tyttärien kanssa ykkössijasta olisi menestyksellä saattanut kilpailla Panu Rajalan Unio mystica, Mika Waltarin elämäkerta. Kirja oli kuitenkin jätetty pois ehdokaslistalta. Suomen kustannusyhdistyksen entinen toimitusjohtaja Sonninen arvosteli puheessaan kitkerästi valintalautakunnan päätöstä.

- Kyseessä eivät voi olla kirjalliset syyt, sen joutunee jokainen Rajalan kirjan ilman sarvia ja hampaita lukenut myöntämään. Kyseessä ovat siis ns. ulkokirjalliset syyt, mitä ne herrannimessä sitten lienevätkään, Sonninen sanoi.

Hän lainasi kirjailija Aksel Sandemosen Janten lakia, joka alkaa "älä luule, että sinä olet jotain".

Valintalautakuntaan kuuluivat Kaisa Häkkinen, Otso Kantokorpi ja Jari Paavonheimo.

Sonnisen mielestä lautakunnilla on oikeus vapaasti tehdä päätöksensä, mutta suoranaista mieli- tai ilkivaltaa tulisi hänen mielestään pyrkiä välttämään.

- Kritiikkini ei vähennä palkitun Tiedon tyttärien arvoa, mutta sen olisi suonut tulevan palkituksi enemmän vertaistensa seurassa, Sonninen sanoi.

- Johan poika puhuu reippaasti, kommentoi kirjailija Panu Rajala IS:lle.

Onko väärin, että Unio mystica ei ollut ehdokkaana?

- Minä olen jäävi sitä sanomaan, mutta kovin monet ihmiset ovat tämänkaltaisia viestejä lähettäneet, joten ehkä siinä on pikkuisen perää.

Skandaaliksi Rajala kuitenkaan kirjansa kohtaloa kutsuisi.

- Raati pitää itsellään oman ratkaisuvaltansa. Ainahan näistä kiistellään, kuten myös kaunokirjallisuuden puolella.

Rajala viittaa kiivaaseen keskusteluun, joka syntyi siitä, ettei Jari Tervon Troikka päässyt kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi.

Unio mystica (WSOY) johtaa tietokirjallisuuden myyntilistoja.

- Ehkä se on todella ollut vähän liiankin näkyvillä. Useinhan raati haluaa nostaa sellaisia teoksia, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle, mutta ovat muuten ansioituneita, Rajala sanoi.

Intian valtamerellä lomaileva Nurminen lähetti palkintotilaisuuteen puheen, jossa hän kertoi olevansa palkinnosta iloinen ja kiitollinen.

Filosofian maisteri Nurminen on tieteenfilosofiaan erikoistunut arkeologi, joka työskentelee tiedetoimittajana Yleisradiossa. Hän ryhtyi suunnittelemaan kirjaa naisten oppineisuuden historiasta noin kymmenen vuotta sitten.

Kirjassa kerrotaan 25 Euroopan unohdetun tiedenaisen tarina 3 500 vuoden ajalta muinaisesta Egyptistä 1700-luvun loppuun asti.

Tiedon tyttäret ei ole katkeransävyinen tilitys historian syrjityistä naisista, vaan sen yleissävy on positiivinen ja innostava, Sonninen luonnehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?