Kotimaa

Muurarilista vilisee julkkiksia

Julkaistu:

Vapaamuurareissa vaikuttaa suuri määrä julkisuudesta tuttuja talouden ja kulttuurin nimiä. Se ilmenee tuoreesta Hymy-lehdestä, jossa on julkaistu tuhansia nimiä käsittävä jäsenlista Suomen vapaamuurareista vuodelta 2005.

Listalta löytyvät muun muassa näyttelijät Heikki Kinnunen, Aake Kalliala, Uuno-elokuvista tuttu "vuoristoneuvos Tuura" Tapio Hämäläinen sekä Matti Ranin.

- Nimeni päätyminen Hymyn muurarilistalle ei heilauta minua sinne eikä tänne. Se on heidän taakkansa, Ranin kertoo.

Talouselämän päättäjistä muurareihin kuuluvat muun muassa SOK-pomo Kari Neilimo, teknomiljonäärit Jorma Terentjeff ja Juha Hulkko, sekä kasinojohtaja Hannu Jokipaltio. Muurareissa ovat mukana myös musiikkineuvos Ossi Runne ja tv-ohjaaja Ismo Sajakorpi, tuottaja Juhan af Grann ja asianajaja Aarno Arvela.

Kaikkiaan jäsenlista koostuu pitkälti johtajista, tuomareista, pastoreista ja professoreista.

- Työmiehen hiki ei haise muurareiden looseissa, lohkaisee Hymyn päätoimittaja Esko Tulusto.

JÄSENMENOT YLLÄPITÄVÄT SALAMAINETTA

Vapaamuurareista kirjan kirjoittanut Petri Mirala arvelee, että järjestön salaseuramaine johtuu paljolti siitä, että muurarit ovat säilyttäneet 1600-1700-luvuilla syntyneille järjestöille ominaisia piirteitä, kuten juhlallisia jäseneksiottomenoja.

- Urheilu- ja ompeluseurat eivät tällaisia harrasta, siksi muurarit erottuvat joukosta, Mirala sanoo.

Muurarien päättäjävaltaisuus johtuu Miralan mukaan pitkälti korkeista jäsenmaksuista. - Siksi se on todennäköisemmin pankinjohtajan kuin roskakuskin harrastus.