Poliisi: Hippileiri edustaa ihailtavaa elämäntyyliä

Julkaistu:

Hippien Rainbow Gathering -leiri sujuu virkavallan näkökulmasta esimerkillisesti.

Pohjois-Savon poliisilaitoksen komisarion Jyrki Haapalan mukaan hipit ovat hoitaneet tarvittavat tapahtumajärjestelyt, kuten turvallisuussuunnitelman laatimisen, mallikelpoisesti.

Alueella päivittäin partioivan poliisin on tarvinnut huomattaa vain pikkuseikoista, kuten opastaa hippejä turvalliseen vesillä liikkumiseen.

Itse asiassa poliisi on suorastaan vaikuttunut siitä, kuinka mielenkiintoista Paukarlahden kartanon maillle leiriytyneiden hippien elämä on. Omien sanojensa mukaan leirissä vierailu oli Haapalalle silmiä avaava kokemus.

- Kenellekään ei tekisi pahaa käydä tutustumassa hippileiriin! Heidän elämäntyylinsä on todella kunnioitettavaa: kaikki tehdään yhdessä, elävästä puusta ei taiteta oksaa, ja ken tuo roskan leiriin, vie sen myös pois, hän ihailee.

Useimpiin suomalaisiin kesätapahtumiin verrattuna alueella on erittäin rauhallista.

- Yhtään humalaista en ole nähnyt. Ihmiset halailevat toisiaan ja poliisi toivotetaan sydämellisesti tervetulleeksi. Toiminta hippien kanssa on sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä.

Monisatapäinen hippilauma on soluttautunut savolaiseen pikkukylään suhteellisen kivuttomasti.

- Aamuöisestä rummun jyskeestä on tullut muutama ilmoitus, mutta eikös sellainen ääni sovikin suomalaiseen kesäyöhön, Haapala miettii.

Konkreettisimmin hippileiri näkyy leppävirtalaisten elämässä Paukarlahden ja Oravikosken välisellä 5-tien kaistaleelle.

- Leiriä lähin kauppa sijaitsee Oravikoskella. Sinne kulkee aikamoinen kevyen liikenteen letka, sillä hipit eivät halua käyttää autoja matkantekoon.

Kävelyn ja polkupyöräilyn lisäksi monet taittavat välimatkan peukalokyydillä. Niinpä poliisi onkin työllistynyt ohjaamalla hippejä sopivammille liftipaikoille tienposkeen.

Haapala arvelee, että eilen alueella oli noin 500 leiriytyjää. Hänen tietojensa mukaan kauimpaa tulleet hipit ovat matkanneet Leppävirralle Iranista ja Australiasta saakka.