Kotimaa

Koivusalo kepitti Kaurismäen

Julkaistu:

Menestyselokuvien armoitettuna ohjaajana tunnettu Timo Koivusalo ( Sibelius, Rentun ruusu) tienasi viime vuonna selvästi enemmän kuin Suomen kansainvälisesti tunnetuin ohjaaja, Aki Kaurismäki.

Koivusalo ansaitsi viime vuonna reilut 53 000 euroa, kun Kaurismäki (Kauas pilvet karkaavat, Tulitikkutehtaan tyttö) ylsi "vain" reiluun 40 000 euroon.

Kaurismäen ansiot tuntuvat alhaisilta siihen nähden, että hän itse ohjaa, käsikirjoittaa ja tuottaa elokuvansa, jotka ovat lähes säännönmukaisesti nousseet viime vuosina arthouse-hiteiksi maailman taide-elokuvapiireissä.

Esimerkiksi hänen Oscar-ehdokkuudenkin saanut Mies vailla menneisyyttä(2002) teki maailmanlaajuisesti reippaasti yli kymmenen miljoonan dollarin lipputulot pelkästään elokuvateatterilevityksessä.

Suomen rajojen sisäpuolella Koivusalo on katsojamäärillä laskettuna selvästi menestyneempi ohjaaja kuin Kaurismäki. Koivusalon Rentun ruusu esimerkiksi keräsi yli 350 000 katsojaa. Kaurismäen parhaimmat katsojahitit ovat Suomessa nousseet hieman yli 100 000 katsojaan.

Koivusalon ja Kaurismäen tienestierot tasaantuvat viime vuoden verotuksessa lopulta lähes kokonaan, sillä Koivusalolle räpsähti reilut 9 000 euroa mätkyjä, kun Kaurismäki puolestaan sai takaisin yli 3 500 euroa.

TÄTÄ VEROTIEDOT TARKOITTAVAT

Ansiotuloihin kuuluvat rahapalkat päätoimesta, sivutoimesta ja tilapäisestä työstä. Muita ansiotuloja ovat mm. esimerkiksi apurahat ja palvelurahat.

Pääomatuloja ovat mm. korkotulo, pörssiyhtiöstä saatu osinkotulo, vuokratulo, voitto-osuus, henkivakuutuksen tuotto, maa-aineksista saadut tulot ja kiinteän tai irtaimen omaisuuden luovutuksesta saatu voitto eli luovutusvoitto.

Verot yhteensä: Maksetut verot yhteensä verotusvuodelta.

Palautukset: Liikaa maksettu vero palautetaan, jos palautettava määrä on vähintään 5 euroa. Useimmille palautettaville veroille maksetaan korkoa, mutta joitakin veroja palautetaan myös korotta.

Jäännösvero: Jos ennakkoon maksetut verot eivät riitä kattamaan tulojen ja varallisuuden perusteella maksuun pantavaa veroa, puuttuva osa, jäännösvero, maksetaan korkoineen verotoimiston lähettämän verotuspäätöksen mukana tulevilla tilisiirtolomakkeilla.

Tuoreimmat