Kekkosen sauna on Suomen kallein - vuokrahinta 9200 euroa!

Helsingin Tamminiemessä sijaitsevan presidentti Urho Kekkosen entisen virka-asunnon yhteydessä olevan saunan saa käyttöönsä, kun lyö tiskiin vähän yli 9 200 euroa. Vakituinen lauantaisaunavuoro Tamminiemessä tulisi maksamaan yli 480 000 euroa vuodessa.

Tamminiemen saunan saa käyttöönsä, kun lyö tiskiin vähän yli 9 200 euroa.

25.3.2008 9:42 | Päivitetty 25.3.2008 11:56

Tamminiemi ja sen sauna ovat nykyisin museokäytössä, mutta tiloja hallinnoiva Museovirasto vuokraa tiloja yksityistilaisuuksiin. Suomen kalleimpaan saunaan mahtuu kerrallaan noin 10-12 henkeä.

- Sauna on vuokrattu tasan yhden kerran eräälle yritykselle. Kyselijöitä on kuitenkin paljon, esimerkiksi polttariseurueet ja saunaseurat ovat kiinnostuneita Tamminiemen saunasta. Kun kerromme hinnan, aika moni haluaa vielä miettiä vuokraamista, eikä sitten palakaan asiaan, nauraa museoassistentti Aino-Maija Tiensuu.

Saunaa vuokrataan vain yrityksille ja yhteisöille. Hinta on lätkäisty tietoisesti korkeaksi, koska kulttuurihistoriallisesti merkittävän saunan ei haluta kuluvan liikaa. Sauna lämmitetään kuitenkin kahdesti vuodessa kunnossapidon takia. Tällöin museon henkilökunnalla on mahdollisuus testata legendaarisen saunan lauteita.

- Olen itsekin kokeillut saunaa, ja hyvin se toimii. Saunan uuni uusittiin viisi vuotta sitten, ja löylyt ovat kohdallaan, Tiensuu sanoo.

Hintaan kuuluvatluento ja pyyhkeet

9200 euron saunailtaan ei sisälly tarjoilua, vaan saunaoluetkin on tuotava itse. Hintaan kuuluvat vain pyyhkeet, ja luento Tamminiemen historiasta.

- Koko saunomisen viehätys perustuu tietysti saunan historiaan. Siksi historian kertaaminen kuuluu ehdottomasti asiaan, Tiensuu sanoo.

Kekkonen rakennutti saunan pian sen jälkeen, kun hänet oli valittu presidentiksi vuonna 1956. Kekkosen 25 vuoden mittaisen virkakauden aikana Tamminiemen sauna toimi Suomen poliittisen vallan hermokeskuksena.

Polttariporukatohjataan muualle

Helsingin edustalla Kruunuvuoren selällä sijaitsevassa Saunasaaressa on kolme erikokoista savusaunaa. Niiden vuokrahinnat vaihtelevat reilusta tuhannesta eurosta 2 300 euroon.

Koko saaren saa käyttöönsä 4 800 eurolla. Saunasaaressa on myös pitopalvelu, ja isoille ryhmille koko lystin hinta ruokineen ja saunoineen voi nousta useisiin tuhansiin euroihin.

- Ohjaan polttariporukat suosiolla muualle, hintamme nousevat heidän ulottumattomiin.

Saunojamme vuokraavat lähinnä yritykset, jotka tuovat usein ulkomaalaisia vieraita saareen, sanoo Saunasaaren toimitusjohtaja Rainer Hanhilahti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?