Kotimaa

Kansanedustajamiehet raivostuivat käytössyytöksistä

Julkaistu: , Päivitetty:

Seksuaalinen häirintä eduskunnassa näyttäisi Helsingin Sanomien selvityksen mukaan olevan tiettyjen keski-ikäisten mieskansanedustajien aiheuttamaa.

Lehti teki laajan soittokierroksen eduskunnassa työskenteleville naisille ja miehille. Tämän perusteella kansanedustajien Pekka Vilkunan (kesk), Tero Rönnin (sd), Esa Lahtelan (sd), Lyly Rajalan (kok), Lauri Oinosen (kesk), Mika Lintilän (kesk) ja Tapani Mäkisen (kok) nimet nousivat esiin huonosti käyttäytyvinä miehinä.

Tero Rönni on raivoissaan väitteistä. Rönni vaatii, että hänet maininneiden on tultava omilla nimillään esiin.

- Tämä on törkeä syytös, Rönni jyrisee.

Voisiko näissä moitteissa olla jotakin perää?

- Minun mielestäni ainakaan minun kohdallani ei pitäisi olla pienintäkään perää, hän vakuuttaa.

- Ketään en ole ahdistellut. Kielenkäyttö toisen kollegan kanssa ryhmän lehtihuoneessa voi olla sellaista, ettei se kaikkien mielestä ole fiksua. Mutta törkeyksiä en ole kenellekään puhunut, enkä vallankaan naispuolisille mitään.

Lyly Rajala taas syyttää naisia termien sekoittamisesta.

- Kärpäsestä on tehty härkänen. Luultavasti seksuaalisen häirinnän ja kohteliaisuuden termit ovat menneet sekaisin. Minulla on tapana joskus viedä kukkia jollekin henkilökunnan ihmiselle tai kehua jonkun asua - jos se koetaan seksuaalisena häirintä, niin sitten minä olen varmasti suurrikollinen.

Rajalan mukaan on "vuorenvarmaa", ettei hän ole käyttäytynyt ketään kohtaan sopimattomasti.

- Väittäkööt, mitä tykkäävät, minulla on puhdas omatunto, hän vakuuttelee.

Lue lisää päivän Ilta-Sanomista.

MISTÄ KYSE

Viime viikolla uutisoidusta eduskunnan kanslian tasa-arvoselvityksestä kävi ilmi, että yli 40 prosenttia tutkimukseen vastanneista eduskunnan kanslian naistyöntekijöistä on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää. Seksuaalista häirintää koskeviin kysymyksiin vastasi sata naista. Heistä kolmasosa ilmoitti kuulleensa kaksimielisyyksiä ja härskejä juttuja, jotka oli kokenut loukkaaviksi.

Joka seitsemäs taas oli kokenut fyysisesti epämiellyttävää lähentelyä tai koskettelua.

Kyselyyn vastasivat työ- ja virkasuhteessa olevat eduskunnan työntekijät, kuten kansanedustajien avustajat. Kansanedustajat eivät olleet tutkimuksessa mukana.

Selvityksen mukaan neljässä tapauksessa kymmenestä häirintään oli syyllistynyt mieskansanedustaja.