Martti Ahtisaari on Suomen kuudes nobelisti

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalaisia Nobel-palkinnon saajia muistetaan yleensä kaksi: Frans Emil Sillanpää ja Artturi Ilmari Virtanen. Sillanpää palkittiin kirjallisuuden Nobelilla 1939 ja Virtanen kemianpalkinnolla 1945. Luettelo ei kuitenkaan ole aivan täydellinen.

Suomalaissyntyinen Ragnar Granit nimittäin sai lääketieteenpalkinnon vuonna 1967 yhdessä yhdysvaltalaisten Haldan Keffer Hartlinin ja George Waldin kanssa.

Ruotsin kansalaisuuden myöhemmin saanut Granit palkittiin hermojen fysiologiaa koskevista tutkimuksistaan, jotka hän oli tehnyt Helsingin yliopistossa.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon sai Al Gore ja hallitusten välinen ilmastopaneeli ICPP. Jälkimmäisestä palkinnon ottivat vastaan paneelin puheenjohtaja sekä 25 muuta, joiden joukkoon arvottiin myös suomalaistutkija Riitta Pipatti.

Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaajille. Palkintoa oli noutamassa silloinen YK:n pääsihteeri sekä kolme rauhanturvaajaa, joista yksi oli suomalainen kapteeni Timo Kattelmäki.

YK:n ohjeiden mukaan palkinto kuului silloisille ja sitä edeltäville YK:n rauhanturvaajille, joita oli puolisen miljoonaa 53 maasta, Suomesta yli 20 000.