Kotimaa

Selvitys: Rahalla tuomio lievemmäksi

Julkaistu:

Rikoksesta syytetty saattaa jatkossa saada lievennystä tuomioonsa maksamalla tai tunnustamalla rikoksensa jo ennen oikeuskäsittelyä, kertoo Yle.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan voitaisiinko Suomessakin ottaa mallia oikeuskäytäntöjen keventämiseen muista Länsi-Euroopan maista.

Esimerkiksi Saksassa syytetty ja syyttäjä voivat sopia summasta, jonka syytetty maksaa valtiolle ja näin välttää rikoksensa oikeuskäsittelyn.

Englannissa rikoksen tunnustamalla voi saada jopa kolmannesta normaalia lievemmän rangaistuksen eikä juttu etene oikeuteen lainkaan.

Oikeusministeri b>Tuija Braxin (vihr) mukaan rikosten tunnustaminen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi hankalissa talousrikoksissa.

- Yhteiskunnan kokonaishyöty voisi olla, että tunnustamalla rangaistus vähän lievenee. Rangaistus tulee ja juttu saadaan käsiteltyä, Brax sanoo.

Selvityksen taustalla taustalla on tavoite lyhentää pitkiä oikeuskäsittelyaikoja.

Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta jo 40 langettavaa tuomiota liian pitkistä oikeusjuttujen käsittelyajoista. Ne ovat pahimmillaan venyneet 10 vuoteen.

Suomen käytännöllä on vankat puolustajansa ja pitkät perinteet.

- Ei voi olla niin, että kaikissa muissa länsimaissa ollaan ihan väärässä ja vain Suomessa oikeassa, oikeusministeri huomauttaa Yle Uutisille.