Näin miljoonametropolista Suomeen muuttanut Tynice, 25, on selviytynyt talvesta – episodi kylän huoltoasemalla sai hänet hämmästymään

Miljoonametropolista kotoisin oleva koripalloilija Tynice Martin muutti piskuiseen pohjalaiskuntaan, jonka asukkaat pitävät huolta supervahvistuksestaan jokaisessa käänteessä.

Yhdysvaltain Atlantasta kotoisin oleva Tynice Martin on saanut viime kuukausina tottua talveen Vimpelissä. Hän kertoo pitävänsä lumesta.

17.2. 6:05

Vimpeli

– Tuo ei olisi koskaan mahdollista kotipuolessani, Tynice Martin sanoo ja nauraa.

Vimpelin Vedon koripalloilija viittaa lähistöllä autoa tankkaamassa olevaan mieheen, joka täyttää tankkinsa polttoaineella ja käy vasta sen jälkeen kassalla kuittaamassa ostotapahtuman.

– Ja hän taisi jättää vielä auton ovensakin lukitsematta, Martin jatkaa ihmettelyä.

Martin, 25, on yksi Vedon korisliigajoukkueen jenkkivahvistuksista ja tilastojen mukaan myös ryhmän suurin tähti.

Kentällä sarjan parhaimpiin korintekijöihin kuuluvan Martinin peli on kulkenut erinomaisesti, mutta suurkaupungin kasvatin sopeutuminen 2 800 asukkaan pienen pohjalaiskylän elämänmenoon otti aikansa.

Reilun puolen vuoden asumisen jälkeen kaikki on kuitenkin jo helpompaa.

– Olen kotoisin Atlantasta, jonka alueella asuu noin 4 miljoonaa ihmistä. Elämä täällä on lähtökohtaisesti hyvin erilaista, mutta minulla ei ole valittamista. Pääsen keskittymään ainoastaan koripalloon, elämään unelmaani.

Piskuisesta koostaan huolimatta Vimpeli ja ennen kaikkea sen asukkaat ovat tehneet Martiniin lähtemättömän vaikutuksen. Etenkin pesäpallosankareistaan tunnettu pikkukunta on tottunut arvostamaan oman pitäjän urheilijoita yli lajirajojen.

– Aina kun tarvitsen jotain, minua autetaan. Välillä saan apua myös silloin, kun en edes tiedä tarvitsevani mitään. Ihmiset ovat tehneet kaikkensa, että sopeudun yhteisöön ja kulttuuriin. Se on uskomattoman hienoa, tunnen olevani jo vähän niin kuin oman kylän tyttö.

Vimpeli tunnetaan myös pesäpalloilijoista. Tynice Martin kuvattiin pesäpallopatsaan luona.

Euroopassa pelaaminen ei ole Martinille täysin uutta, sillä amerikkalaisella on kokemusta niin Ukrainan, Kosovon kuin Ruotsinkin korisparketeilta.

– Minulle on kerrottu, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista paikoista, ja aistin sen täällä joka solullani.

– Amerikassa ihmiset kantavat aseita ja lapsia näkee harvoin leikkimässä ulkona ilman valvontaa. Täällä kaikki ovat vapaasti ilman huolen häivää siitä, että jotain pahaa tapahtuisi. Se on vaikuttavaa, Martin ihastelee.

Urheilu on vienyt Martinin kauaksi kotikonnuiltaan, vieraan maan pieneen kyläkolkkaan. Amerikkalainen ei myönnä potevansa koti-ikävää, mutta väillä kaipuu kotimaahan iskee kovemmin. Silloin joukkueen tuki tulee tarpeeseen.

– Perheeni, ystäväni ja yhteisöni on Yhdysvalloissa tuhansien kilometrien päässä. Onneksi pystyn kommunikoimaan hyvin joukkuekavereideni kanssa omalla kielelläni, sekin helpottaa eloa. Pärjään täällä hyvin, mutta välillä tietysti tulee ikävä ihan pieniäkin juttuja, kuten tuttua ruokaa.

Martin korostaa löytäneensä myös vimpeliläisestä lounaspöydästä makoisaa suuhunpantavaa.

– Etenkin pannukakut ja kotona tehdyt lihapullat ovat nousseet suomalaisiksi suosikeikseni.

Martin saapui Vimpeliin puolisen vuotta sitten maannaisensa Shayla Cooperin kanssa. Vedon päävalmentaja Jukka-Pekka Kujalan mukaan Cooperin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä marraskuussa, ja hänet korvasi Kristina King. Nyt Vimpelissä pelaa kolme yhdysvaltalaista, sillä tammikuussa joukkueeseen liittyi vielä Alexandra Wittinger.

Kausi Vimpelissä on tarjonnut Martinille uutta kentällä, mutta etenkin sen ulkopuolella. Pohjolan pitkä ja pimeä talvi kuuluu nyt tarkkaheittoisen pelaajan kokemuslistalle.

– Olen nähnyt lunta muuallakin, mutta täällä pohjoisessa talvi on aivan erilainen, paljon kylmempi. Olen tehnyt kävelylenkkejä ulkona ja pidän todella paljon lumesta. Olen jopa maistanut sitä pari kertaa, Martin nauraa.

Eräs talveen liittyvä haave odottaa kuitenkin vielä toteutumista.

– Olen nähnyt täällä paljon erilaisia talvisia harrastuksia, kuten luistelua. Olisi mukava kokeilla maastohiihtoa, sitä en ole koskaan kokeillut. Se näyttää sen verran hankalalta, että en toki tiedä mitä siitä tulisi.

Tynice Martin West Virginian paidassa 2019.

Alemman loppusarjan kautta pudotuspelipaikkaan tähyilevä Veto tarvitsee vielä loppukaudella kipeästi lisäpisteitä. Martinin mukaan joukkue tarvitsee petrausta yhteispeliinsä, sillä ryhmän otteet ailahtelevat liikaa.

– Pystymme ehdottomasti vielä parempaan. Tavoitteena ovat ehdottomasti pudotuspelit, jonne uskomme selviytyvämme. Omaan peliini olen suhteellisen tyytyväinen, vaikka pistekeskiarvoni voisi olla vieläkin korkeampi. Olen kuitenkin ylpeä siitä, kuinka korkealla tasolla olen pystynyt esiintymään lähes koko kauden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?