Lukashenkaa kritisoineella urheilutähdellä karu kohtalo Valko-Venäjällä – ”Vessa tukittiin, elin bakteeripesäkkeessä” - Koripallo - Ilta-Sanomat

Lukashenkaa kritisoineella urheilutähdellä karu kohtalo Valko-Venäjällä – ”Vessa tukittiin, elin bakteeripesäkkeessä”

Valkovenäläinen urheilutähti Alena Leutshanka koki kovia.

Alena Leutshanka joutui kärsimään kritisoituaan Valko-Venäjän johtoa.

17.10.2020 22:47

Valkovenäläinen koripallotähti Alena Leutshanka joutui viettämään 15 päivää sellissä. Hän on vastustanut avoimesti maan presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa ja osallistunut opposition mielenosoitukseen.

Leutshanka vapautui torstaina ja on nyt puhunut karmeista kokemuksistaan. Asiasta uutisoi muun muassa espanjalaislehti Marca.

– Terveyteni vaarannettiin siellä. Patjani ja lakanani vietiin, lämmintä vettä ei ollut, en saanut käydä suihkussa 13 päivään, vessa tukittiin, elin bakteeripesäkkeessä. En päässyt edes kävelylle viiteen päivään ja minulla on täitä. Kaikki tämä vahingoittaa terveyttäni, hän sanoi torstaina Minskissä käydyssä oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnissä Leutshanka tuomittiin sakkorangaistukseen opposition mielenosoitukseen osallistumisesta. Hän on vastustanut julkisesti oppositioon kohdistuvaa poliisiväkivaltaa ja kritisoinut Valko-Venäjän hallintoa elokuussa järjestettyjen presidentinvaalien manipuloimisesta.

Lisäksi hän on kritisoinut maansa urheiluministerin Sergei Kovaltshukin liikkeelle laskemaa asetusta, joka määrää urheilijat osaamaan maan kansallislaulun ulkoa ja kieltää urheilijoita antamasta lausuntoja ilman seuran tai lajiliiton lupaa.

Myös Kansainvälinen Olympiakomitea KOK on reagoinut Leutshankan tapaukseen.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach ilmoitti, että järjestö aikoo tutkia, sortaako Valko-Venäjän hallinto urheilijoita poliittisten näkemysten perusteella. KOK on myös ollut yhteydessä Valko-Venäjän Olympiakomiteaan.

Leutshanka, 37, valittiin vuoden 2010 koripallon naisten MM-kisojen parhaaksi sentteriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?