Kohun keskelle joutunut Marko Yrjövuori rikkoi hiljaisuuden – kommentoi Ylellä rajuja väitteitä urastaan - Koripallo - Ilta-Sanomat

Kohun keskelle joutunut Marko Yrjövuori rikkoi hiljaisuuden – näin hän selitti Ylellä rajuja väitteitä urastaan: ”Pyydän anteeksi”

Marko Yrjövuori kuvattuna helmikuussa Lahdessa.

Julkaistu: 11.5. 19:21

Marko Yrjövuori kommentoi ensimmäistä kertaa STT:n laajasta artikkelista syntynyttä kohua.

STT julkaisi vappupäivänä laajan selvityksen fysiikkavalmentaja ja urheiluhieroja Marko Yrjövuoren uraan ja titteleihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Yrjövuorta on julkisuudessa tituleerattu muun muassa tammikuussa helikopterionnettomuudessa menehtyneen NBA-legenda Kobe Bryantin luottomieheksi.

Yrjövuori kommentoi maanantaina ilmestyneessä Ylen Radio Suomen Urheiluhullut -ohjelmassa ensimmäistä kertaa STT:n artikkelista syntynyttä kohua ja artikkelin väitteitä.

Yrjövuoren mukaan kohun käynnistyttyä päällimmäisenä tunteena on ollut surullisuus. Hänestä on tuntunut siltä, että 15 vuotta kovimmissa liigoissa ja kovaa työntekoa ei nyt arvosteta.

Yksi STT:n artikkelin suurimmista teemoista liittyy Yrjövuoresta käytettyihin titteleihin. Yrjövuori kommentoi toimittaja Jussi Paasille, että kohu on monen asian summa.

– Tittelit kääntyvät huonosti tai niitä on käännetty väärin. Vaikka olen yrittänyt tarkistaa näitä parhaani mukaan, niin aina se ei ole edes mahdollista. Loppupeleissä tämä on minun oma vikani. Olisi pitänyt olla tarkempi. Olen ollut huolimaton ja vähän laiskakin. Mutta tarkoitukseni ei ole missään nimessä ollut loukata ketään alan ammattilaisia ja tekijöitä, Yrjövuori sanoi.

Lähti Yhdysvaltoihin urheiluhierojana

Yrjövuori on koulutukseltaan urheiluhieroja. Hän kertoo lähteensä Yhdysvaltoihin tekemään nimenomaan niitä töitä. Hän on urallaan työskennellyt NBA-seura Los Angeles Lakersissa ja NHL-seura Los Angeles Kingsissä. Vuonna 2011 hänet nimettiin Lakersin assistant athletic traineriksi.

Yrjövuoren mukaan juuri titteli athletic trainer kääntyy suomen kieleen huonosti.

– Se on yleisesti käytössä tuolla alalla. Tämän tittelin käyttö ei vaadi korkeakoulututkintoa Kalifornian lain mukaan. Olin osa tiimiä. Tässä tiimissä työskenteli neljä ihmistä. Oltiin käytännössä 24/7 pelaajien käytössä, huolehdittiin heidän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. En ollut missään nimessä ollut tiimin johtaja eikä mulla ole alan korkeakoulututkintoa, Yrjövuori sanoi.

Yrjövuorelta kysyttiin, mikä on hänen tittelinsä.

– Olen fysiikkavalmentaja. Teen valmentajan töitä. Se on tittelini, sitä Suomessa käytän. Ja minulla on urheiluhierojan koulutus, Yrjövuori sanoi.

Julkisuudessa Yrjövuorta on kutsuttu myös fysioterapeutiksi. Tätä Yrjövuori ei ole, ja hän sanoo, että hänen olisi pitänyt olla julkaistujen artikkelien kanssa tarkempi ja tarkastaa faktat itse.

– En ole koskaan tietoisesti käyttänyt titteliä fysioterapeutti. Sitä en ole, sitä koulutusta minulla ei ole. Se, että mediaan on päässyt fysioterapeuttimainintoja... olen todella pahoillani. Olisi pitänyt olla tarkempi näiden tarkistamisen kanssa. Varmaan laiskuus on yksi (syy), olen ollut huolimaton. Mutta tarkoitusperäistä se ei ole ollut, Yrjövuori pahoitteli.

Yrjövuori pahoitteli lopuksi aiheuttamaansa mielipahaa:

– Pyydän kerran vielä anteeksi. En ikinä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Jos olen jonkun ihmisen tai ammattikunnan mielen pahoittanut, olen nöyrästi ja sydämeni pohjasta pahoillani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?