Koripallojoukkue kehitti helvetillisen pelitavan, joka ajaa vastustajat hulluiksi ja vie voittoon: ”On kuin sirkus olisi saapunut kaupunkiin”

Julkaistu:

Koripallo
Yhdysvaltalainen koulujoukkue Lake Braddock Bruins hämmentää Yhdysvalloissa. Juttu sisältää videokoosteen joukkueen pelistä.
Yhdysvaltalainen Lake Braddock Spurs on alkanut pelata koripalloa tavalla, joka on ajanut lajipiirit hämmennyksiin.

Virginialaisen Spursin pelaajat heittävät kolmen pisteen heittoja paikasta kuin paikasta, pyrkivät juoksemaan enemmän kuin vastustaja ja vaihtavat pelaajia minuutin parin välein. Puolustuspeliä koulujoukkue pelaa huomattavan aggressiivisesti.

– Me prässäämme ja juoksemme, me aiomme prässätä ja juosta niin ettei kukaan koskaan, sanoo valmentaja Brian Metress Washington Postille.

 

On kuin sirkus olisi saapunut kaupunkiin.

Yhdysvaltalaislehti joukkueen kuvaa pelitapaa ”helvetilliseksi”, eikä valmentaja itsekään pidä kynttilää vakan alla.

– On kuin sirkus olisi saapunut kaupunkiin, Metrsess kuvailee lehdelle.

Tappiokierre laittoi miettimään

Mullistus käynnistyi Spursissa kaksi vuotta sitten kun valmennusjohto oli kyllästynyt häviämiseen. WP:n mukaan valmennus alkoi pohtia, että joukkue voisi heittää pelissä niin monta pistettä kuin mahdollista. Jos aktiivinen heittopeli merkitsisi tappiota, niin tappio tulisi ainakin kunnon heittopelillä.
Jos video ei näy, katso se tästä.

Muutos tuotiin parketille. Spurs pelaa ottelunsa nyt kovalla, jopa kaoottisella tempolla. Pelitahtia pidetään yllä vaihtamalla neljä viisi pelaajaa jopa minuutin välein.

Vastustajalle Spursin kova tempo merkitsee herkeämätöntä prässiä.

Hyökkäyspäässä heitot lähtevät kolmen pisteen kaaren takaa paikoista, joista ei yleensä edes yritetä. Tahtia kuvaillaan levottomaksi.

– Halusimme lähestyä peliä sellaisesta kulmasta, johon ei olla valmistauduttu tai harjoiteltu. Etteivät he olisi olleet samanlaisessa ottelussa koskaan aiemmin. Veimme sen viimeiseen äärimmäisyyteen, valmentaja kommentoi WP:lle.

Piste-ennätys tammikuussa

Levoton tyyli on osoittautunut tehokkaaksi. Spursin verkkosivujen mukaan joukkue on hävinnyt tänä vuonna pelaamastaan 12:sta pelistä vain yhden. Tammikuussa Spurs mätti kotipelissä 122 pistettä, joka on seuran ennätys ja hurja lukema vähäkorisena pidetyssä sarjassa.

Menestys ei ole tietenkään aina taattu. Viime vuonna pelatussa ottelussa Spursin 68:sta kolmen pisteen heitosta 62 meni huti. Mutta pelaajat itse pitävät pelityylistä. Heidän ei tarvitse pelätä virheitä ja myös kannattajat viihtyvät, mutta kaikki eivät huuda hurraata ympärillä.

Viikko sitten pelatussa, 89–72-kotivoittoon päättyneessä ottelussa vastustajalle vihellettiin 99 vapaaheittoa.

Vastustajat ja osa yleisöstä turhautuvat, kun otteluiden kesto venyy kellon madellessa muutama sekunti kerrallaan.

”Ei oikeaa koripalloa”

Washington Post huomauttaa, ettei Spursin pelitapa ei ole uusi, vaan koulujoukkue Grinnell College pelasi samalla tyylillä jo 1990-luvulla.

– Aika ajoin kuulen puheita siitä, ettei tämä ole oikeaa koripalloa, Grinnellin valmentaja David Arseneault Jr. oli kommentoinut WP:n mukaan.

– Ja se on ok. Ymmärrän, että joillakin on mielessään ihanteellinen tapa, jolla peliä tulisi pelata. Minusta on monia eri tapoja, ja se tekee urheilusta niin erityisen asian. Voi pitää hauskaa, hän jatkaa.

 

Ymmärrän, että joillakin on mielessään ihanteellinen tapa, jolla peliä tulisi pelata. Minusta on monia eri tapoja.

Toistaiseksi yksikään ammattilaisliiga NBA:ssa pelaava joukkue ei ole mennyt yhtä äärimmäisyyksiin kuin Spurs, mutta esimerkiksi Brooklyn Nets linkoaa runsaasti kolmosia verrattuna moniin muihin.

Arvioiden mukaan Nets on saanut pelaajistostaan tehoja irti ja on noussut itälohkon keskikastiin.

Lake Braddock Bruins on huomattu koripallomaailmassa. Ainakin David Arsenault Jr. kertoo uskovansa, että koripallo on matkalla kohti runsaita kolmen pisteen heittoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt