Tällainen on törkeästä veropetoksesta epäillyn Aleksi Valavuoren historia – ex-tv-kasvo on tuonut NBA-tähdet Suomeen ja rypenyt kohuissa - Koripallo - Ilta-Sanomat

Tällainen on törkeästä veropetoksesta epäillyn Aleksi Valavuoren historia – ex-tv-kasvo on tuonut NBA-tähdet Suomeen ja rypenyt kohuissa

Aleksi Valavuori on ollut esillä monenmoisista asioista.

Aleksi Valavuori käräjäoikeudessa marraskuussa 2017.

8.2.2019 16:25

Aleksi Valavuori, 40, on toiminut urheiluun liittyvissä virallisissa ja epävirallisemmissa tehtävissä nuoresta pitäen.

Viimeisin käänne Valavuoren julkisessa elämässä tapahtui, kun Ilta-Sanomat uutisoi torstaina, että Valavuorta epäillään törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan vältetyn veron määrä on satojatuhansia euroja. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 2014–16. Valavuoren asianajaja Heikki Huhtamäki sanoi IS:lle, että Valavuori kiistää epäilyt.

Valavuori on tehnyt uraa etenkin koripallon parissa, jota hän pelasi nuorena.

Vuosina 2002–04 Valavuori toimi Espoon Hongassa ennen kuin siirtyi helsinkiläisen ToPon managerin tehtävään.

ToPon managerina Valavuori toi NBA:n entiset tähtipelaajat Dennis Rodmanin ja Scottie Pippenin lyhyille visiiteille Suomeen. Rodman ja Pippen pukivat ToPon peliasun ylleen Korisliigan otteluissa.

Valtakunnallisesti Valavuoresta teki entistä tunnetumman Suomen Pelkokerroin -ohjelma, jota hän juonsi. Hänet palkittiin vuoden parhaana televisioesiintyjänä Venla-gaalassa 2008.

Vuonna 2011 Valavuori palkattiin Loimaan Korikonkareista Bisonsiksi nimensä vaihtaneen seuran urheilujohtajaksi. Saman vuoden marraskuussa Valavuori erosi tehtävästään esitettyään sitä ennen rajua kritiikkiä Veikkaukselle, Korisliigan yhteistyökumppanille.

Valavuori jatkoi kuitenkin Bisonsissa puuhamiehenä epävirallisemmassa roolissa.

Kauden 2013–14 ajan Valavuori oli Nelosen SM-liigastudioiden isäntä.

– Hän ei nauttinut asiantuntijoiden silmissä kovin suurta arvostusta, koska valmistautuminen lähetyksiin tai kiinnostuminen käynnissä olleista otteluista ei ollut ammattimaista, eräs silloisista kiekkolähetysten asiantuntijoista sanoo.

– Usein vaikutti, että hän oli kiinnostuneempi joko mahdollisista koripallopelaajien siirroista tai jostain muista omista bisneksistään kuin jääkiekosta.

Valavuori jäi pois studiotiimistä yhden kauden jälkeen. Hän kuvaili työtä antoisaksi mutta raskaaksi ja varsinkin auton ratin takana kuluttavaksi.

Lontoon olympialaiset 2012

Lontoon olympialaisten aikaan 2012 Valavuori nosti sosiaalisessa mediassa esiin suomalaisurheilijoita, joilla oli vaikeuksia rahoittaa kilpailemistaan.

Valavuori ilmoitti aikovansa auttaa painija Rami Hietaniemeä, sulkapalloilija Ville Långia ja taekwondoin Suvi Mikkosta.

Långille hän lupasi järjestää ”omalla riskillä” 10 000 euron sponsorirahapotin. Samantyyppisiä olivat lupaukset Hietaniemelle.

Molemmat sanoivat myöhemmin, ettei luvatun kaltaista tukea tullut.

– Se on vieläkin vähän niin kuin mun manageri, mutta ei mulla ole edelleenkään yhtään sponsoria. Se auttaa mua tietyissä ongelmissa, mutta ei se ole sponsoria ikinä saanut mulle, Mikkonen puolestaan kertoi vuonna 2016.

Olympialaisissa Suomi saavutti yhden hopean ja kaksi pronssia. Kisojen jälkeen Valavuori ilmoitti Twitterissä, että ”päätös on tehty” – hän perustaa Suomen Urheilutallin, joka järjestää neljälle suomalaisurheilijalle täysammattilaisuuden neljäksi vuodeksi ennen Rion kesäkisoja 2016.

Tallia ei perustettu.

Aleksi Valavuori syksyllä 2016.

Jarkko Niemisen ”agentti”

Jarkko Niemiselle perustettiin virallinen Twitter-tili talvella 2015. Niemisen tilillä ilmoitettiin, että Valavuori on hänen virallinen urheiluagenttinsa. Valavuori hehkutti asiaa omalla tilillään.

Vähän tämän jälkeen Niemisen tunnus poistettiin Twitteristä.

Nieminen ilmoitti Urheilulehdessä, että Twitter-tilin päivityksistä vastasi hänen tuttunsa eikä Valavuori ole hänen agenttinsa.

Espoo United ja homotwiittikohu

Bisons ajautui lopulta pahoihin talousvaikeuksiin ja menetti liigalisenssinsä kaudelle 2016–17. Keväällä 2016 Valavuori oli ilmoittanut ”heittävänsä taas all-in” ja palaavansa täysillä Bisonsin toimintaan.

Tämä ei toteutunut, ja vähän myöhemmin Bisons menetti liigalisenssinsä ja joutui II-divisioonaan. Seura asetettiin syksyllä konkurssiin.

Seuraavaksi Valavuori sai general managerin pestin Jussi Salonojalta, joka palkkasi Valavuoren keväällä 2016 perustamaansa urheiluseuraan Espoo Unitediin.

Seuran taru jäi lyhyeksi, Valavuoren taru seurassa oli vielä lyhempi. Hän sai potkut lokakuussa homofobisten Twitter-viestiensä jälkeen.

– Nyt on taas joku puuterikuorrutettu glitteririmppakinttuhintti vetänyt maidot väärään reikään. Enkä tarkoita nenää, Valavuori kirjoitti ja ilmoitti vähän myöhemmin, että ”meille ei homoja palkata”.

Valavuori puolustautui sanomalla, että hän yritti olla humoristinen.

– Minä tein virheen, minä kannan vastuun. Homovihaajaa minusta ette silti saa, Valavuori sanoi potkujensa jälkeen.

Hän osallistui seuraavana talvena Gay Gaalaan palkinnonjakajana.

”Puhuu paljon”

Kun Valavuori sai potkut Espoo Unitedista, Urheilusanomat (nyk. Urheilulehti) kirjoitti hänestä henkilökuvan.

Jutussa pyrittiin selvittämään, mikä mies Aleksi Valavuori oikeastaan on.

Valtaosa haastatelluista Valavuoren lähipiiriläisistä halusi pysyä nimettömänä.

– Allu on itsekäs narsisti, joka puhuu paljon, mutta puheet ja teot kohtaavat vain harvoin. Samaan aikaan Allu on hauska ja hyväntahtoinen tyyppi, joka ei halua kenellekään pahaa. Ongelma on usein se, että Allu tekee ensin ja ajattelee vasta sitten, yksi sanoi.

– Allu osaa uida ihmisten liiveihin. Hyvä esimerkki on Teemu Selänne, jonka eräänlaisena somekonsulttina Allu on ainakin ennen toiminut. Jos pitää saada aikaan hetkellinen hype, on Allun ideoista monesti hyötyä, olivat ne pähkähulluja tai eivät. Kun tulee julkisuutta, sponsorit ja sijoittajat alkavat kiinnostua, eräs entinen työkaveri sanoi.

Yksi kriitikoista totesi, että Valavuoren rakentamat nosteet romahtavat yleensä heti, kun hänen tyhjät lupauksensa paljastuvat.

– Allu ratsastaa urheilumaailmassa toisten rahoilla. Eli hän näyttää hyvältä niin kauan kuin sijoittajalta löytyy rahaa, jolla ostaa menetystä. Kun rahaa ei enää heru, vaikeudet alkavat välittömästi, yksi sanoi.

Li Andersson kuittasi takaisin

Kohuissa rypenyt Valavuori oli syksyllä 2016 homotwiittiensä lisäksi esillä sananvaihdoistaan Li Anderssonin kanssa. Näin siitäkin huolimatta, että hän ilmoitti vuoden 2016 alkaessa pitävänsä ”offline-vuoden”.

– Onks sun mielestä reilua, että 25% suomalaisista maksaa työllään koko paskan? Sinun vasemmistosi ei kuulu näihin maksajiin, Valavuori kirjoitti twiitissä, jonka hän on sittemmin poistanut.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Andersson vastasi 1. marraskuuta julkaisemalla kuvakaappauksen Valavuoren twiitistä Instagramissa, kun vuoden 2015 verotiedot olivat tulleet julki. Valavuoren verotettavat tulot olivat olleet 0 euroa.

Valavuori sanoi muutama päivä myöhemmin MTV3-kanavan Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa, että kyse oli erheestä.

– Kaksi kertaa 2010-luvulla mä olen unohtanut palauttaa veroilmoitukseni määräajassa. Mun 2015 vuoden tulot olivat noin 57 000 euroa, palkkatulot siis. Tämäkin virhe on korjattu, eipä mulla ole siihen sen enempää kommentoitavaa, Valavuori sanoi.

Monessa mukana

Valavuori on urheiluseurojen ja tv-töiden lisäksi toiminut vuosien varrella useiden kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden palveluksessa. Näissä toimenkuvissa hän on ollut mm. mukana yhtiöiden järjestämillä matkoilla ja jakanut linkkejä pelisivustoille.

Toteutumattomien projektien joukkoon lukeutuu myös mm. lasten koriskerho.

Hän on myös ollut Kokoomuksen kansanedustajaehdokas 2007. Kaksi vuotta myöhemmin hän ilmoitti perustavansa oman puolueen, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Syksyllä 2017 Valavuori tuomittiin sakkoihin lievästä rahankeräysrikoksesta. Hän järjesti netissä vastikkeettoman keräyksen, jonka myötä venezuelalainen Adrian Solano järjestettiin Lahden MM-kisoihin hiihtämään.

– Suomalaista ei nyt missään nimessä kannata auttaa, koska se kohdistuu varmasti Suomeen. Ei näemmä kannata auttaa ulkomaalaistakaan. Rahankeräyslakimme on karmea jäänne menneisyydestä, se ei tunnista internetiä tai ymmärrä maailman olevan auki mistä päin tahansa katsottuna, Valavuori sanoi tuomion jälkeen.

Ensi kertaa eläessään lunta nähnyt Solano keskeytti 10 kilometrin karsinnan ja oli sprinttikilpailun viimeinen hävittyään karsinnan viimeistä edelliselle hiihtäjälle yli viisi minuuttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?