Susijengin Jamar Wilson sai seuraltaan pysäyttävän kirjeen – ei uskaltanut lähteä perheensä kanssa pois Liettuasta - Koripallo - Ilta-Sanomat

Susijengin Jamar Wilson sai seuraltaan pysäyttävän kirjeen – ei uskaltanut lähteä perheensä kanssa pois Liettuasta

Urheilutoimenjohtaja yritti savustaa Jamar Wilsonin ulos seurastaan. Katalat toimenpiteet kuitenkin kostautuivat.

Susijengin pelintekijä Jamar Wilson kokee, että hänen liettualaisseuransa yritti savustaa hänet ulos sekä seurasta että maajoukkueesta. Tilanne korjaantui urheilutoimenjohtajan poistuttua tehtävästään.

5.1.2019 18:25

Seura- vai maajoukkue?

Siinä monen ammattilaisurheilijan pulma. Lajista riippumatta seurajoukkueet toivovat, että heidän tähtensä olisivat mahdollisimman vähän maajoukkueiden mukana. Palkanmaksaja pelkää loukkaantumisia, maajoukkue tarvitsee kärkipelaajiaan.

Jalkapallossa ongelma on ratkaistu kansainvälisen lajiliiton Fifan sekä maanosaliittojen mahtikäskyillä. Marssijärjestys on ollut selvä vuosikymmenten ajan, eikä seurojen ajoittainen nurina ole muuttanut asioita merkittävästi.

Koripallossa tilanne on toinen. Pitkään maa- ja seurajoukkueiden välillä vallitsi jonkinlainen linnarauha, kun mm. MM-karsinnat pelattiin kesäisin. Vuoden 2019 MM-karsinnat päätettiin siirtää pelattavaksi sarjakauden aikana 2017 syksystä 2018 syksyyn.

Kansainvälisen koripalloliitto Fiban päätös aiheutti seurajoukkueissa paljon närää. Pelaajat ovat jääneet väliinputoajiksi. Suomessa mm. Petteri Koponen ja Sasu Salin ovat joutuneet jättämään otteluja väliin seurajoukkueasioiden vuoksi.

Tuorein kärsijä on takamies Jamar Wilson, joka pahimmillaan jopa menetti työpaikkansa lähdettyään Susijengin matkaan.

Jamar Wilson on maajoukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Uusi urheilutoimenjohtaja kävi vaikeaksi

Wilsonin tilanne on kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten seura yrittää kiertää sääntömääräistä velvoitettaan päästää pelaaja maaotteluihin käyttämällä kyseenalaisia keinoja.

Wilson siirtyi liettualaiseen BC Lietkabelisiin vuoden 2018 elokuussa. Yksi osa amerikkalaissyntyisen sopimusta oli hänen itsensä mukaan yhteisymmärrys siitä, ettei seura asettuisi millään tavalla esteeksi, jos ja kun Koripalloliitto kutsuisi Wilsonin maaotteluihin.

Elo-syyskuun maaotteluikkunassa sopu piti siihen saakka, kunnes Wilson kärsi loukkaantumisen. Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo Ilta-Sanomille, että jo tuolloin Suomen liiton ja Lietkabelisin välille tuli ristiriitaa siitä, miten ja missä Wilsonia pitäisi kuntouttaa.

Todelliset ongelmat alkoivat seuraavassa maaotteluikkunassa marraskuussa. Wilsonin seura päätti järjestää harjoitusleirin kesken maaottelutauon. Sen takana oli kesken kauden seuraan tullut urheilutoimenjohtaja. Pelaajan mukaan uusi seurapomo halusi ehdottomasti Wilsonin leirille mukaan.

– Hänen mukaantulonsa jälkeen hankimme paljon uusia pelaajia. Minulle sanottiin, että olen ryhmän konkareita, ja minun kokemustani tarvitaan leirillä kun uusia pelaajia ajetaan sisään. Lisäksi sanottiin, että jos lähden, niin roolini joukkueessa muuttuu merkittävästi. Se oli todella vaikeaa aikaa minulle ja kaikille osapuolille, Wilson kertoo.

Dettmannin mukaan seura kävi vaikeaksi, kun Wilson piti saada mukaan otteluihin Venäjää ja Bosniaa vastaan marraskuussa.

– Lähetimme pyynnön Jamarin saamiseksi maaotteluihin, muttemme saaneet mitään vastausta. Koko tilanne oli epämääräinen, ja lähetimme myös Fiballe avunpyynnön. Lopulta kuulin välikäden kautta, ettei pelaaja halua tulla pelaamaan. Olin, että jahas, puhelimitse tavoitettu Dettmann kertoo.

Wilson tuulettaa yhtä uransa tärkeimmistä koreista – voittoisku Ranskaa vastaan EM-kisoissa 2017.

Susijengin päävalmentajan mukaan yhteenotto urheilutoimenjohtajan kanssa oli hämmentävä. Liettualainen halusi ”tehdä diilin”.

– Hän sanoi minulle, että olet saksalainen, tehän olette tottuneet tekemään diilejä. Jos häviätte Venäjälle, et tarvitse Wilsonia Bosniaa vastaan ja hän voi palata Liettuaan. Vastasin, että olen suomalainen, ja meillä noudatetaan sääntöjä, Dettmann naurahtaa.

Seura yritti myös vaikuttaa Wilsonin agenttiin. Agentin haluttiin vakuuttavan Wilson siitä, ettei maajoukkueessa pelaaminen ole pelaajalle tärkeää – onhan Wilson syntyjään amerikkalainen ja asunut Suomessa vain lyhyesti.

– Rakastan maatani ja lajia. Haluan aina auttaa maajoukkuetta, sillä se on minulle suuri ilon ja ylpeyden aihe. Minä en ole mikään palkkasoturi, Wilson painottaa.

Wilsonille Suomen edustaminen ei kuitenkaan ollut yhdentekevyys. Kun Wilson puhuu Suomesta ja maajoukkueesta, hän ei kertaakaan puhu Suomesta, vaan ”minun kotimaastani”.

Kirje muutti kaiken

– Kun palasin pelien jälkeen Liettuaan, kaikki oli muuttunut. Seurapomo oli hankkinut toisen pelintekijän paikalleni. Peliaikani romahti. Yhtäkkiä pelasin vain muutamia minuutteja otteluissa. En saanut mitään selitystä.

Jamar Wilson on saanut hoitaa asioitaan herkeämättä tällä kaudella.

Wilson nieli ylpeytensä ja pelasi jämäminuutit. Juuri ennen joulua hän sai karmean ”joululahjan”. Seura lähetti takamiehelle kirjeen, jossa ilmoitettiin, ettei hänen palveluksiaan enää kaivata. Wilson oli vapaa etsimään uuden seuran. Palkanmaksu jatkuisi sopimuksen loppuun, mutta tulevaisuus oli hämärän peitossa.

Wilson perheineen pakkasivat matkalaukkunsa ja odottivat siirtoa. Koko tilannetta varjosti epämääräisyys. Perhe ei uskaltanut lähteä maasta, sillä Wilson pelkäsi seuran tulkitsevan sen kirjeestä huolimatta sopimusrikkeeksi ja lopettavan palkanmaksun. Perheen elanto oli pelissä.

– En halua moittia koko seuraa, sillä ongelmani olivat pääasiassa yhden ihmisen kanssa. Silti koko ilmapiiri siellä tuntui erilaiselta. Onneksi Dettmann auttoi minua läpi vaikean jakson. Olen hänelle todella kiitollinen. Olin hyvin huolissani perheeni puolesta.

Lopulta tilanne ratkesi Wilsonin eduksi, eikä hänkään oikein tiedä, miten. Joulun jälkeen Wilsonia pyydettiin sittenkin jäämään seuraan.

Urheilutoimenjohtaja siirrettiin sivuun tehtävistään.

Lietkabelis kertoi jopa omilla verkkosivuillaan, urheilutoimenjohtajan lähtöpassit olivat ainakin osin seurausta Wilson-saagasta. Matkalaukut oli jo pakattu, mutta korisperhe jäi sittenkin Liettuaan.

– Nyt näyttää paremmalta. Joukkuekaverit ja seurajohto toivottivat minut lämpimästi tervetulleeksi takaisin. Nyt seurassa on samanlainen ilmapiiri kuin silloin kun saavuin tänne, Wilson kiittelee.

– Tämä puolitoista kuukautta on ollut minulle todella raskasta aikaa, sillä epävarmuus on vaikuttanut koko perheeseeni.

Henrik Dettmann on auttanut Wilsonia aktiivisesti läpi vaikeiden aikojen.

Pitkäaikainen maajoukkueluotsi Dettmaan auttoi siinä määrin taustalla, että hän oli jo löytää Wilsonille uuden seuran. Häntä harmittaa, että pelaajat joutuvat kärsijöiksi maa- ja seurajoukkuekiistoissa.

– Se on kovaa peliä, kun lapset, perhe ja koulunkäynti ovat kaikki kuviossa mukana. Pelaajat laitetaan koville, koska Fiba ei pysty toimimaan siinä roolissa, missä sen pitäisi. Jalkapallossa näin ei tapahtuisi.

– Tämä tapaus on upea esimerkki siitä, että ylpeä suomalainen on valmis riskeeraamaan työpaikkansa ja käymään läpi tällaisen prosessin. Yritin sanoa tätä liettualaisille, mutta he eivät ymmärtäneet: Jamar ei ehkä ole syntynyt Suomessa, mutta arvostaa maataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?