Kolumni: Lauri Markkanen hurmaa donkeillaan, mutta tiedätkö kuka oli historian ensimmäinen donkkaaja? - Koripallo - Ilta-Sanomat

Kolumni: Lauri Markkanen hurmaa donkeillaan, mutta tiedätkö kuka oli historian ensimmäinen donkkaaja?

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.1.2019 21:55

Juha Kanerva kolumnoi tällä viikolla donkkaamisesta.

Kentille palannut Lauri Markkanen on ihastuttanut Chicago Bullsin paidassa röyhkeillä donkeillaan.

Markkasen jälkiä seuraa Mäkelänrinteen HBA:ssa nuori nainen Awak Kuier. Kotkassa varttunut 194-senttinen Kuier ylsi donkkaamaan jo 15-vuotiaana.

Pallon lyöminen alaspäin herättää yleisön maassa kuin maassa, mutta ilmiö ei ole ikivanha. Alkuperäisissä vuoden 1891 säännöissä (voimassa vuoteen 1915 asti) koria ei saanut tehdä kuljetuksen päätteeksi, joten donkkaaminen oli mahdotonta.

1930-luvulla McPherson Oilers -joukkueen pitkät pelaajat ilahduttivat kannattajiaan ”lyömällä hatun naulaan” alkulämmittelyn aikana. Vastustajat kokivat temppuilun ärsyttävänä, mutta katsojat pitivät näkemästään.

Historian ensimmäisenä donkkaajana pidetään Oilersin Joe Fortenberryä, joka oli voittamassa olympiakultaa Berliinissä 1936.

***

Toisen maailmansodan jälkeen Minneapolis Lakersin Jim Pollard löi palloa alas peleissäkin mutta esitti treeneissä vielä näyttävämmän donkin. Vapaaheittoviivalta ponnistanut Pollard sai temppunsa ansiosta lempinimen ”The Kangaroo Kid”.

Jättiläismäinen Wilt Chamberlain teki 1960-luvulla donkkaamisesta arkipäivää, ja häntä ryhdyttiin kutsumaan nimellä ”The Big Dipper”.

Yliopistopelien rankin korilevyjen murskaaja oli Kareem Abdul-Jabbar, joka donkkaili UCLA:ssa niin tiheään tahtiin, että NCAA kielsi donkkaamisen vuonna 1967. Tämä ”Lew Alcindor rule” oli voimassa vuoteen 1976 asti.

Pitkät kaverit leijailivat jatkossakin korirenkaan yläpuolella mutta joutuivat pudottamaan pallon varovasti sisään, jotta koria ei hylättäisi donkkina.

Keväällä 1976 North Carolinan David Thompson säväytti niittaamalla donkin yliopistouransa viimeisessä kotipelissä. Seurauksena tekninen virhe ja komennus vaihtopenkille. Syksyllä NCAA salli jälleen donkkaamisen.

***

NBA:n kilpailijaksi perustettu ABA panosti viihteellisyyteen. Liigan tähdistöotteluun keksittiin vuonna 1976 donkkikilpailu, jonka voitti Julius ”Dr J.” Erving. Komea afrokampaus toi lisämausteen Ervingin lennokkaaseen suoritukseen.

Suomessakin oltiin hereillä uuden ilmiön lanseeraamisessa. Kun Mankkaalla pelattiin tapaninpäivänä 1977 kinkunsulatteluottelu Espoo–Jenkit, tauko-ohjelmassa oli donkkikisa. Sen vei nimiinsä Uudenkaupungin tuore amerikkalaisvahvistus Herb Wright.

Donkkaamisen yleistyminen johti myös kehitystarpeisiin peliareenoilla. Suoraan lukiosta NBA:han kiivennyt Darryl Dawkins paiskoi kaksi lasilevyä hajalle vuonna 1979.

Vahinkojen välttämiseksi korirenkaan kiinnityssysteemi muutettiin joustomalliseksi.

Dawkins oli 211-senttinen järkäle, joka viihtyi myös yökerholaulajana. Donkkaamisen historiassa viihdyttäminen onkin ollut tärkeämpää kuin kahden pisteen kerääminen pöytäkirjaan.

...ja vielä

Entä kuka oli ensimmäinen naisten ottelussa donkannut pelaaja? Hiljattain löytynyt videonauha todistaa, kuinka West Virginian yliopiston kaksimetrinen Georgeann Wells tekee tempun 21.12.1984 sadan katsojan todistaessa tapahtumaa.

Lue lisää Juha Kanervan kolumneja tämän linkin takaa.