Koriskenttien ärsyttäjä sai yritysidean yliopistossa – nyt mukana tähtiä Litmasesta lähtien - Koripallo - Ilta-Sanomat

Koriskenttien ärsyttäjä sai yritysidean yliopistossa – nyt mukana tähtiä Litmasesta lähtien

Värikäs koripallopersoona Juho Nenonen on myös yrittäjä.

Julkaistu: 22.12.2018 17:43

Veikeä pelaajapersoona Juho Nenonen haluaa donkata myös yrittäjänä.

Koripalloilija Juho Nenoselle heräsi ajatus hänen yliopistoaikoinaan Joensuussa. Miksei entisten – tai nykyistenkin – huippu-urheilussa vaikuttaneiden ihmisten osaamista ja kokemusta hyödynnetä niin hyvin kuin pystyttäisiin?

Nenonen perusti 2014 ystävänsä Teemu Harisen kanssa Sportspot-yrityksen, joka pääsi kunnolla vauhtiin viime vuonna. Firma auttaa järjestämään huippunimiä vieraiksi esimerkiksi yritystilaisuuksiin, seminaareihin tai messuille.

Yrityksen tarjoamalta pitkältä listalta löytyvät muiden muassa Jari Litmasen, Amin Asikaisen, Laura Lepistön, Petteri Koposen, Henrik Dettmannin ja Alpo Suhosen nimet.

Nenonen itse sai aikoinaan kutsuja eri tilaisuuksiin polttareista lähtien, mutta Sportspot pyrkii polttariporukoita laajempaan asiakaspiiriin.

– En ole hirveän tunnettu stara, pienessä lajipiirissä jonkun verran tunnettu. Sitten ovat nämä oikeasti isot nimet. Tuolta löytyy valtava määrä osaamista ja kokemusta niin urheilija- kuin valmentajapuoleltakin, Nenonen sanoo.

Liikevaihto kasvussa

Firma järjestää esiintyjiä valmiisiin tapahtumiin tai on auttamassa tapahtumien järjestämisessä. Tähtiesiintyjiä hankitaan esimerkiksi puhujiksi tai liikunnallisten tapahtumien vetäjiksi.

Nenosen mukaan Sportspotin liikevaihto tänä vuonna on 200 000–250 000 euroa. Ensi vuonna tavoitellaan jo miljoonaluokan vaihtoa. Yrityksessä on tällä hetkellä viisi työntekijää. Lisää etsitään.

Nenonen pystyy sovittamaan yrittäjyyden ja huippukoripallon luontevasti. Hänellä on asunnot sekä Helsingissä että Salossa. Elämä ei ole silti pelkkää moottoritietä.

Juho Nenonen tunnetaan koripallokentillä periksiantamattomuudestaan.

– Aika harvoin ajan Salon ja Helsingin välin – vähän yli tunnin ajomatkan – enemmän kuin kerran päivässä. Matkoilla soitan työpuheluita tai kuuntelen äänikirjoja, Nenonen sanoo.

Sijoitus ja unelmat

Nenonen, 31, on yrittäjänä vielä melko uusi kasvo. Koripalloa hän on sen sijaan pomputtanut jo pitkään, vaikka oli siinäkin lajissa vähän myöhäisherännyt.

Hän aloitti lajin vasta 12-vuotiaana. Sitä ennen hän harrasti muun muassa jääkiekkoa, painia, judoa ja jalkapalloa. Viimeksi mainittuun liittyy vahva linkki lajivalintaan.

Eräs pankki kysyi viime vuonna, onko joku toteuttanut unelmiaan sijoittamalla.

– Hesa Cup 1999, rangaistuspotku. Päätin sijoittaa oikeaan alanurkkaan. Pallo sivurajasta yli. Vaihdoin lajin korikseen. Moni unelma toteutui, Nenonen kirjoitti Twitteriin.

Nyt Nenonen on koripallossa kaksinkertainen Suomen mestari, joka on saavuttanut yhteensä 10 liigamitalia. Lisäksi hän kuuluu maajoukkueeseen, Susijengiin.

”Bambi jäällä”

Nopea pituuskasvu varhaisessa teini-iässä sotki koordinaatiota. Jääkiekossa Nenosta kutsuttiin lempinimellä Bambi On Ice – Bambi jäällä.

– Ei ole mikään vitsi, ettei minua ole koskaan haukuttu kaikista taitavimmaksi pelaajaksi. Sen, minkä olen taidossa hävinnyt, olen korvannut periksiantamattomuudella ja yliyrittämisellä, Nenonen sanoo.

Juho Nenonen onnistui hyvin maaottelussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan joulukuun alussa.

Ei ihme, että Nenonen lukeutuu fanien suursuosikkeihin. Ainakin omien fanien. Pelaajan tyyli kentällä ärsyttää vastustajia katsomoita myöten.

– Yksi jenkkimme kysyi, miten Juho on mahdollista, että missä päin Suomea tahansa olemmekin, sinulle huudellaan aina älyttömästi.

– Kyllähän minulle huudellaan, mutta kuten pesislegenda Toni Kohonen on sanonut, etteivät ne huonoille vaivaudu huutelemaan. Otan asian kunniana, Nenonen sanoo.

”Miksi lopettaisin?”

Vahvan pelaajan myöhäisistä harppauksista kertoo sekin, että hänet valittiin Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi 2016 – 28-vuotiaana!

Koripallon pelaaminen maistuu nyt 31-vuotiaana paremmalta kuin koskaan. Yrittäjä haluaa jatkaa pelaamista.

– Pelaan urani parasta koripalloa. Se näkyy tilastoissa ja tuntuu fiiliksessä. Niin kauan kuin menen pelaajana eteenpäin ja kehityn, miksi lopettaisin? Nenonen sanoo.

Vilppaan Juho Nenonen pelaa uransa parasta koripalloa. Tässä lähti heitto Seagullsia vastaan marraskuussa.

Nenosen edustama Vilpas pelaa vahvaa kautta Korisliigassa.

Joukkue hävisi kauden avauspelinsä Kauhajokea vastaan vieraissa mutta voitti seuraavat 14 otteluaan, mikä on Vilppaan ennätys.

Rekordiputki katkesi viikonloppuna kovaa Katajaa vastaan.

Unohtumaton Argentiina

Nenonen on ensimmäinen suomalainen koripalloilija, joka on pelannut Argentiinan pääsarjassa. Hän edusti 2016–17 Regata Corrientesiä ja Ciclista Olimpicoa.

Reissu avasi silmät. Heti alkuvaiheissa Nenonen testattiin yksi vastaan yksi -harjoituksilla helteisessä hallissa.

– Lämpöhalvaus ei ollut kaukana. Reissu nosti kilpailuhenkisyyttäni entisestään, Nenonen kertoo.

Elämä maapallon toisella puolella opetti arvostamaan Suomea – ja Suomessa pelaavia ulkomaalaisia.

– Ei ole helppoa olla ulkomaalaisena koko ajan liipaisimella.

– Laji kuin laji: urheilija saattaa haluta koko elämänsä ulkomaille. Sitten siellä ei tarvitse kauan elää, kun tajuaa, miten raskasta ja yksinäistä se voi olla, Nenonen kertoo.

Valmentajat Argentiinassa keskittyivät esimerkiksi nuorten pelaajien kehittämiseen tavalla, joka oli Suomessa sangen harvinaista.

Pitkät pelimatkat linja-autolla tulivat tutuiksi. Usein reissut tehtiin yötä vasten.

Kysymyksessä oli tosin erikoiskalusto, jossa pitkät miehet mahtuivat oikaisemaan unille, jos uni oli tullakseen.

– Vitsi, että sitä olikin joskus sekaisin matkan jälkeen.

JUHO NENONEN

Syntynyt: 12.9.1987

Pituus: 202 cm

Seura: Salon Vilpas

Aiemmat seurat: Honka, Kataja, Korikobrat, Regatas Corrientes (ARG) ja Ciclista Olimpico (ARG)

SM-mitalit: 2 kultaa, 6 hopeaa ja 2 pronssia

Aikuisten maaottelut: 13

Perhe: Avoliitossa

Muuta: Työskentelee Sportspot-yrityksessä, jonka perusti ystävänsä Teemu Harisen kanssa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?