Koripalloliitto puuttuu pelaajien tatuointeihin ja mielipiteisiin – sitoumus kuohuttaa tunteita: ”Onko tämä edes laillinen”

Julkaistu:

Koripallo
Koripalloliiton vaatima sitoumuskaavake on herättänyt keskustelua ennen kauden alkua.
Miehissä kolmen ja naisissa kahden korkeimman sarjatason pelaajien ja valmentajien täytyy allekirjoittaa Koripalloliiton laatima sitoumuskaavake ennen kauden alkua.

Sitoumus otettiin käyttöön viime kaudeksi ja se aiheutti jo silloin keskustelua.

Alkavan koripallokauden lähestyessä asia on noussut jälleen pintaan.

Sitoumuskaavake pitää sisällään 16 kohtaa, joista monet ovat samoja kuin jo ennestään liiton kurinpito- ja kilpailusäännöissä.

Mukana on kuitenkin myös muutama kohta, jotka ovat aiheuttaneet parranpärinää.

Sitoumuksessa muun muassa vaaditaan lajitoimijoita – siis myös kolmosdivaripelaajia tai valmentajia – pidättäytymään kaikesta yhteistyöstä Veikkaus Oy:n kanssa samalla toimialalla olevien yritysten kanssa.

Myös liitolle, sarjoille tai niiden sidosryhmille minkäänlaisen mainehaitan aiheuttaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on kielletty.


– Allekirjoittaminen on edellytyksenä, jotta valmentaja tai pelaaja on edustuskelpoinen, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm kertoo.

Useat kyseenalaistavat

Miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan helsinkiläisen Torpan Poikien päävalmentaja Eero Nikkarinen kyseenalaistaa useita sitoumuksen pykäliä.

– Ymmärrän, että lajissa eteenpäin pyrkivillä nuorilla ihmisillä on menetettävää, joten he vetävät mukisematta nimensä alle.

– Minä olen 55-vuotias siviilitöissä oleva ihminen. Minulle ei ole niin väliä, jos joku vetää herneet nokkaan, kun sanon asiasta, Nikkarinen sanoo.

Nikkarinen on koulutukseltaan lakimies.

– Yleensä tehdään sopimuksia, joissa määritellään eri osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Nyt lyödään hyvinkin erilaisilla motiiveilla ja tavoitteilla koripallossa mukana olevalle erittäin sekalaiselle joukolle paperi käteen ja sanotaan, että allekirjoita tai et pääse peleihin.


Nikkarinen nostaa esiin pykälän, joka estää kaikenlaisen yhteistyön Veikkauksen kanssa samalla toimialalla olevien yritysten kanssa.

– Perustuslain mukaan jokaisella ihmisellä on vapaus valinta elinkeinonsa. Käsitykseni mukaan työoikeudellinen kilpailukielto on työntekijän ja työnantajan välinen asia. En ymmärrä, miten liitto voi kieltää tällaista vain sen takia, että Veikkaus on yksi heidän pääsponsoreistaan.

”Kohtuutonta”

Nikkarinen muistuttaa, että sitoumuksen piiriin kuuluvissa miesten 1A- ja 1B-divisioonissa ammattipelaajat ovat harvassa.

– On paljon pelaajia, jotka eivät saa minkäänlaista korvausta koripallosta, ja sitten tällä estetään lisäansion hankkiminen.

– Mielestäni tämä on täysin kohtuuton, enkä ole varma, onko tämä edes laillinen.

Nikkarisen mielestä pelaajat ja valmentajat, jotka eivät saa kunnollista korvausta koripallosta, voivat hankkia tuloja peliyhtiöiltä, eikä Koripalloliitto voi estää sitä.

Sitoumuksen allekirjoittamalla toimija myös vapauttaa sekä Koripalloliiton että sen toimihenkilöt vastuusta, mikäli liiton kilpailutoiminnassa sattuu loukkaantuminen tai vammautuminen.


Nikkarisen mukaan tämä on ristiriidassa vahingonkorvauslain kanssa.

Keskustelua on herättänyt myös sitoumuksen kymmenes pykälä: ”Näkyvissä tatuoinneissa en viestitä mitään kaupallista tai poliittista viestiä.”

– Tämä tatuointipykälä on ihan lapsellinen. Lisäksi tässä puututaan mielestäni ihmisen mielipidevapauteen.

Kritiikki kielletty

Torpan Poikien valmentaja Nikkarinen ei suostunut allekirjoittamaan sitoumusta sellaisenaan vaan kirjasi neljään kohtaan varaumat, joissa hän vetoaa muun muassa perustuslaillisiin oikeuksiinsa.
Nikkarisen mukaan kahdeksas pykälä on sitoumuksen ongelmallisin kohta. Hänen mielestään sillä voidaan myös estää kaikilta toimijoilta kaikenlainen Koripalloliiton kritisointi.

– Pelaaja sanoo jossakin julkisesti, että jonkun yhtiön tuotteet ovat huonoja. Sitten jos se sama yhtiö sattuu olemaan jonkun kolmannen seuran 500 euron sponsori, se rikkoo tätä sidosryhmäpykälää. Tämä pykälä kattaa niin tajuttoman monta tahoa.

Koripalloliitto vastaa

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm kertoo Ilta-Sanomille, ettei kukaan ole vielä jättänyt allekirjoittamatta sopimusta kahden kauden aikana.

– Meillä oli tuon tyyppinen sitoumus aikanaan ja edellytimme sen allekirjoittamista. Emme kuitenkaan keränneet tai valvoneet niitä mitenkään. Sitten paljastui, etteivät joukkueet olleet allekirjoittaneet niitä, Westerholm taustoittaa.

– Sen ovat meillä juristit katsoneet läpi ja se on loppuviimein hallituksen hyväksymä paperi.

Westerholm vastaa Nikkarisen kritiikkiin, jonka mukaan sitoumuksen kahdeksannella pykälällä voidaan vaientaa liittoon kohdistettu kritiikki.

– Ei sarjan tai liiton kumppania voi lähteä julkisesti möyhentämään. Haluamme, että meidän porukka käyttäytyy hyvin. Kriittinen saa olla ja meidän toimintaammekin saa kritisoida.

– Tämän tarkoitus on myös se, että keskustelua voi käydä muuallakin, eikä mennä heti huutamaan julkisesti.

Veikkausta koskevaa pykälää Westerholm kommentoi näin:

– Tätä keskustelua käydään nyt yleisesti, että mikä suhde on ulkomaisten vedonlyöntiyhtiöiden toimintaan Suomessa. Tällä hetkellä laki on tämä, ja me noudatamme sitä.

Tatuointipykälästä kohu

Yleisesti suurin keskustelu sitoumuksen ympärillä on käyty tatuointeja koskevan pykälän osalta. Se on huvittanut monia muun muassa sosiaalisessa mediassa.
Westerholm kertoo kuitenkin, ettei Koripalloliitto ole saanut palautetta siihen liittyen. Tatuointisääntöä ei hänen mukaansa jouduttu käyttämään kertaakaan viime kauden aikana.

– Mitä mietit, jos jollakin on hakaristi olkapäässä? Miten luulet, että siihen suhtaudutaan? Westerholm tivaa.

– Ei se ole ongelma, jos on love Jesus -tatuointi. Jos jollakin on esimerkiksi Michael Jordanin tunnus olkapäässä, niin eihän sekään ole sillä tavalla kaupallinen.

– Jos tatuoit vaikka automerkin mainoksen otsaasi, niin se ei ole oikein.


Miesten ja naisten Korisliigat sekä miesten 1A- ja 1B-divisioonat käynnistyvät tällä viikolla. Naisten 1-divisioona puolestaan alkaa sunnuntaina 14. lokakuuta. Pelaamaan ja valmentamaan pääsevät Koripalloliiton sitoumuksen allekirjoittaneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt