Koripallo

Kommentti: Susijengin ottelussa härski sumutus

Julkaistu:

Kommentti
Liettua tuli maaotteluun käytännössä Ö-joukkueellaan, kirjoittaa Petri Seppä.
Suomen koripallomaajoukkue voitti tärkeisiin MM-karsintaotteluihin valmistavassa maaottelussa maailman rankinglistalla kolmantena olevan Liettuan Espoossa roimasti 103–75 (47–44).

Sensaationainen voitto! Upea esitys! Huima suoritus! Hetkinen... Miksi hatut eivät lentele ilmaan?

Karu totuus paljastuu, kun tutkii Liettuan Espooseen lähettämää joukkuetta tarkemmin. Se oli maajoukkueen irvikuva.

Moni ehkä odotti näkevänsä Espoossa Liettuan parhaita Euroopassa pelaavia Mantas Kalnietisin, Renaldas Seibutisin ja Mindaugas Kuzminskasin johdolla – kaikki pelaajia, jotka Liettua on nimennyt MM-karsinnan toisen vaiheen avausotteluihinsa Kroatiaa ja Hollantia vastaan viikon päästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan maailmanrankingin kolmonen ylenkatsoi vahvasti koko maaottelun ja toi Espooseen A-juniorijoukkueen, joka oli täynnä tuntemattomuuksia – tai tulevaisuuden pelaajia, jos asia halutaan ilmoittaa hygienisemmin.

Liettuan ”maajoukkueessa” oli peräti kahdeksan alle 20-vuotiasta pelaajaa, heistä neljä alle ajokortti-ikäisiä. Toki useimmilla oli edustuksia Liettuan 16–20-vuotiaiden maajoukkueista eri vuosilta, mutta käytännössä kaikki pelaajat pelasivat uransa ensimmäisen miesten maaottelun.

Kukaan pelaajista ei ollut Liettuan laajalla 33 pelaajan listalla, josta Liettua valitsi pelaajat viime syksynä alkaneeseen MM-karsintaan. Pelaajista yksi ainoa (!) pelasi Liettuan korisliigassa viime kaudella.


Eli Liettua ei ollut Espoossa liikkeellä edes B- tai C-joukkueellaan. Eikä K-joukkueellaan... Espoossa nähty Liettua lähenteli maan Ö-maajoukkuetta, niin monta kertaa paremman ja nimekkäämmän joukkueen Liettua olisi Espooseen saanut – jos olisi vain halunnut.

Lisää hämmennystä herätti, että pelaajista peräti 11 edusti maan suurseuraa Lietuvos Rytasia. Ei, pelaajat eivät ole pelanneet kovatasoista Liettuan liigaa ja eurosarjoja vaan seuran kakkosjoukkueessa alempia Liettuan sarjoja. Pelaajista peräti kuusi edustaa Lietuvos Rytasin alle 18-vuotiaiden joukkuetta.

Jo se kertoo, ettei Liettua edes yrittänyt saati halunnut panostaa maaotteluun Suomea vastaan yhtään.

Liettua pelaa viimeisen valmistavan maaottelunsa ennen MM-karsintaotteluita sunnuntaina Latviaa vastaan. Siinä ottelussa parketille juoksee täysin eri joukkue – parhaimmisto, joka pelaa myös MM-karsinnoissa.

Tilanne on sama kuin jos esimerkiksi Venäjä lähettäisi maaotteluun Leijonia vastaan Moskovan TsSKA:n alle 20-vuotiaiden juniorijoukkueen täydennettynä yhdellä tai kahdella perusliigajyrällä, ja ottelua markkinoitaisiin suurena ja mahtavana kohtaamisena hallitsevaa olympiavoittajaa vastaan. Tai että KuPSin A-junnut lähtisivät maailmalle esiintymään ”Huuhkajina”.

Surullinen tilanne ei ollut missään nimessä Suomen koripalloliiton vika. Maaottelusta sovittiin liittojen kesken jo noin vuosi sitten, eikä Suomella ole mitään sanaa siihen, minkälaisen joukkueen Liettua Suomeen lähetti.


Markkinoinnissa luotiin luonnollisesti mielikuvaa, että maailmanrankingin kolmonen tulee Suomeen pelaamaan. Ei kai kukaan olisi voinut odottaa, että Liettua passittaa paikalle täyden A-juniorijoukkueen! Samaan miinaan meni myös Yle, joka televisioi ottelun suorana parhaaseen katseluaikaan. Olisiko se tehnyt saman, jos se olisi etukäteen tiennyt Liettuan saapuvan paikalle Ö-joukkueellaan?

En tiedä, kuinka moni yleisöstä tunsi itsensä petetyksi nähtyään Euroopan tähtien sijasta juniorijoukkueen. Yleisömäärästä päätellen moni oli tarkistanut Liettuan nimilistan jo ennen ottelulippujen ostamista.

Toki vikkeläjalkaisista ja taitavista liettualaisista – etenkin Karolis Giedraitisista, Einoras Tubutisista ja Marek Blazevicista (komeat 25 pistettä) – kuullaan varmasti 10 vuoden sisällä paljon lisää, mutta vielä eilen he olivat suomalaisille tuiki tuntemattomia nuorukaisia.

Siihen nähden Suomi ei pelannut kovin mairittelevasti. Liettuan koulupojille olisi pitänyt näyttää kaapin paikka pontevasti, mutta Suomi oli koko avausjakson vaikeuksissa. Peli aukesi vasta toisen jakson alussa, kun isät rynnistivät karkuun pojilta voittamalla viiden minuutin jakson peräti 20–2 ja koko neljänneksen 31–7!

Avausjakson kangertelu ei lupaa kovin hyvää ensi viikon torstaille, jolloin on jo tosi kyseessä, kun Suomen vieraaksi elintärkeässä MM-karsintaottelussa tulee Bosnia.

Ottelusta on vaikea sanoa, millainen mittari tai valmistautuminen MM-karsintoihin se Suomelle oli. Yleisesti voi todeta, että avausjakso oli takeltelua, toinen jakso puolestaan iloista rallattelua.

Suomen parhaat pistemiehet ottelussa olivat Topias Palmi ja Alex Murphy, jotka tekivät 14 pistettä kumpainenkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt