Susijengi pelaa kotiottelunsa ilmaiseksi Espoon kaupungin piikkiin - Koripallo - Ilta-Sanomat

Susijengi pelaa kotiottelunsa ilmaiseksi Espoon kaupungin piikkiin

Espoon kaupunki kuittaa Susijengin kotiotteluiden hallivuokran.

Susijengi pelaa kotiottelunsa Espoossa Metro-areenalla.

31.8.2018 17:06

Koripallon miesten maajoukkue, tutummin Susijengi, on yksi tämän hetken vetovoimaisimmista suomalaisista urheilubrändeistä. Tähän ovat keskeisesti vaikuttaneet kesän 2017 EM-kotikisat Helsingissä sijaitsevassa Hartwall-areenassa, jossa Susijengi sai aikaiseksi vallattoman korishuuman.

Nyt täksi kaudeksi Susijengi vaihtoi yllättäen kotiluolaansa. Vastedes korismaajoukkue pelaa kotiottelunsa Espoon Metro Areenassa, joka on yleisökapasiteetiltaan ( 6900–7 500) lähes puolet Pasilan areenaa pienempi. Ensimmäinen maaottelu on vuorossa perjantaina (Latvia), ja varsinaisena pihvinä ovat MM-karsintojen kotiottelut.

Miksi ihmeessä Susijengi muutti Metro Areenalle, joka on kaiken lisäksi kärsinyt merkittävistä talousvaikeuksista viime vuosina?

Raha on näytellyt suurta roolia.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Espoon kaupunki tarjoaa maaottelut ilmaiseksi Susijengille – elinkeinotoimensa budjetista.

– Kyllä asia on juuri noin. Tämä ratkaisu on osa kolmevuotista yhteistyösopimustamme, Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola vahvistaa.

– Kilpailutimme neljä isoa suomalaista areenaa, joista kaksi oli pääkaupunkisedulla ja loput kaksi Tampereella ja Turussa. Espoo oli kokonaisuutena paras vaihtoehto, ja siinä taloudellisilla seikoilla oli varsin merkittävä rooli, Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara puolestaan myöntää.

Metro Areenan omistaa Tapiolan Monitoimiareena Oy, joka on liikemies Jussi Salonojan omistuksessa, ja hän nimenmaan vastaa areenan hallinnoinnista. Kaupunki oli jo aiemmin lähtenyt tekemään yhteistyötä Salonojan kanssa muun muassa ostamalla areenan nimen itselleen. Nyt areenan vetovoimaiset tapahtumat ovat olleet vaarassa ehtyä, koska siellä ei enää pelata säännöllisesti kotimaisen jääkiekon pääsarjojen otteluita.

– Susijengi-motiivimme liittyy Espoon kaupungin strategiaan, jonka mukaan Espoo halutaan saada kansainvälisesti vetovoimaiseksi tapahtumakaupungiksi. Espoossa on jo ennestään paljon hyviä tapahtumia, mutta nyt haluamme nousta kokonaan uuteen sarjaan, Antola perustelee.

– Yhteistyö Susijengin kanssa edistää paikallisten palveluyritysten toimintaa tuomalla niille lisää asiakkaita.

Susijengi on totuttu näkemään Hartwall-areenassa.

Yhden MM-karsintaottelun järjestäminen maksaa Koripalloliitolle jopa kuusinumeroisen summan, kun areenavuokraan yhdistetään tapahtuman muut kulut. Koripalloväen on pystytettävä areenaan jään päälle parketti, ja lisäksi se joutuu tuomaan mukanaan esimerkiksi oman tulostaulun sekä ajanottovälineet.

– Kun järjestämme yksittäisen MM-karsintapelin, kokonaisuutena voidaan todella puhua kuusinumeroisesta summasta, Tammivaara sanoo.

Kolmevuotisen sopimus on Koripalloliitolle taloudellisesti satojentuhansien arvoinen. Espoon elinkeinojohtajan mukaan Espoo rahoittaa sekä Susijengiä että mahdollisia muita vastaavanlaisia yhteistyökumppaneitaan tapahtumakohtaisesti, ei mistään kiinteästä potista.

– Espoossa liikennöi nyt metro, ja sekin osaltaan lisää Metro Areenan mahdollisuuksia. Areena on nimenomaan monitoimiareena, ja siellä tullaan jatkossakin näkemään myös muunlaisia tapahtumia.

Huolestuttaako Espoon kaupunkia Metro Areenan taloudellinen tilanne?

– Me luotamme siihen, että kun kaupunkimme elinvoimaisuus esimerkiksi uusien tapahtumien myötä vahvistuu, niin meillä kaikilla alueen toimijoilla on edellytyksiä parempaan tulevaisuuteen – näin siis myös Metro Areenalla. Antola linjaa.

Liikemies Salonoja oli myrskyn silmässä parina viime vuotena, kun hänen pyörittämänsä espoolainen edustuskiekkoilu riutui alituiseen ongelmissa. Nyt hänellä on vaihteeksi aihetta hymyyn.

– Olen totta kai erittäin kiitollinen Espoon kaupungille siitä, että olemme saaneet kehitettyä uudenlaisia yhteistyömalleja. Susijengi-yhteistyö ei uskoakseni jää ainoaksi, Salonoja arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?